Χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από οργανικά απόβλητα δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους, στο πλαίσιο των συνομιλιών της COP29, που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Η προεδρία της COP29 εξέδωσε τη “Διακήρυξη για τη μείωση του μεθανίου από οργανικά απόβλητα”, με περισσότερα από 30 κράτη μεταξύ των αρχικών υπογραφόντων (τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά το 47% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από οργανικά απόβλητα) να δηλώνουν τη δέσμευσή τους να θέσουν στόχους για τη μείωση του μεθανίου από οργανικά απόβλητα.
Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται 7 από τους 10 μεγαλύτερους εκπέμποντες μεθανίου από οργανικά απόβλητα παγκοσμίως, ενώ δεσμεύονται να δρομολογήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και οδικούς χάρτες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα οργανικά απόβλητα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου, μετά τη γεωργία και τα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η δράση στον τομέα αυτό είναι ζωτικής σημασίας.
BAKU HARMONIYA CLIMATE INITIATIVE FOR FARMERS
Επίσης, η COP29, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), εγκαινίασε επίσημα την πρωτοβουλία “Baku Harmoniya Climate Initiative for Farmers”, αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο των αγροτών ως φορέων δράσης για το κλίμα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα συγκεντρωθεί σε μια πλατφόρμα το διάσπαρτο τοπίο των υφιστάμενων πρωτοβουλιών για το κλίμα στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Η πλατφόρμα θα συμβάλει στον εντοπισμό κενών και ευκαιριών για τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής και στήριξης, ενδυναμώνοντας τους αγρότες, τα χωριά και τις αγροτικές κοινότητες.
Βασιζόμενη σε ισχυρές συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Harmoniya θα αναπτύξει μια διαδικτυακή πύλη και θα παράγει προσβάσιμες κατευθυντήριες γραμμές για τους αγρότες και τις γεωργικές οργανώσεις, καθιστώντας ευκολότερη την εξεύρεση και την πρόσβαση στη στήριξη.
M. BABAYEV: ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ
Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας του Αζερμπαϊτζάν, σε συνεργασία άλλους φορείς ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία για την ανάπτυξη ενός χάρτη πορείας μείωσης του μεθανίου για τον γεωργικό τομέα της χώρας. Η συνεργασία αυτή υποστηρίζει τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν στην Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο και αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων, βιώσιμων πρακτικών στη διαχείριση της κτηνοτροφίας και των συστημάτων κοπριάς.
Σχολιάζοντας τη δήλωση για τη μείωση του μεθανίου από οργανικά απόβλητα, ο πρόεδρος της COP29, Mukhtar Babayev, σημείωσε: “Η Προεδρία της COP29 εργάστηκε για να προωθήσει την πρόοδο στον μετριασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο μέσω της διαδικασίας της UNFCCC, όσο και μέσω του δικού μας προγράμματος δράσης. Η σημερινή δήλωση κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός βοηθώντας τα έθνη να εφαρμόσουν την Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών μας σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία για τη δράση για το κλίμα”.