Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Food Waste: Αναγκαία η ενίσχυση πρωτοβουλιών για τη μείωσή του

Να αυξηθεί η ενημέρωση γύρω από το Food Waste και να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που οδηγούν στη σταδιακή μείωσή του υπογραμμίσθηκε στο panel “Food Waste: Με το βλέμμα σε μια πράσινη οικονομία”, το οποίο συντόνιζε ο εκδότης του FnB Daily, Νεκτάριος Νώτης.
Όπως υπογραμμίσθηκε, το Food Waste είναι ένα θέμα, το οποίο έχει αρχίσει και ανεβαίνει στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ χρήσιμο θα ήταν, να γίνει καμπάνια ενημέρωσης, για να αντιμετωπιστεί η σπατάλη που υπάρχει στους επαγγελματίες του χώρου, είτε είναι διακινητές, είτε έμποροι.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ FOOD WASTE
Το 2020, η Τράπεζα Τροφίμων διακίνησε 1.840 τόνους από δωρεές 112 εταιρειών τροφίμων, ποσότητα η οποία διατέθηκε σε 150 συσσίτια σε ιδρύματα για 44 χιλ. ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Νέντας, Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, το θέμα του Food Waste σχετίζεται με τους άξονες:

  • Περιβάλλον
  • Οικονομία
  • Κοινωνία

“Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, με βάση και έρευνες του FAO, είναι ότι τα τρόφιμα που σαπίζουν, εκλύουν αέρια του θερμοκηπίου που, εάν ήταν χώρα, θα ήταν τρίτος εκπομπός μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα”.

H ΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ FOOD WASTE
Βασική αιτία για τη δημιουργία της σπατάλης τροφίμων είναι το θέμα προσφοράς και ζήτησης.
Όπως αναφέρει, “ακόμα και μια βιομηχανία παραγωγής τροφίμων έχει μοντέλα πρόβλεψης ζήτησης, αλλά η προσφορά θα είναι λίγο μεγαλύτερη, ενώ τα μοντέλα αυτά, έχουν και ποσοστά σφάλματος. Επίσης, η ζήτηση και η προσφορά έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και έχουν να κάνουν και με αυτήν την παράμετρο των logistics”.
Σημειώνεται ότι, η Τράπεζα Τροφίμων διαθέτει στην Ελλάδα αποθήκες 1.500 τ.μ. με ψυγεία 38 τ.μ., τα οποία είναι δωμάτια θάλαμοι και 18 τ.μ. χώροι κατάξηρής.
“Φέτος, διακινούμε 100 τόνους, κατά μέσο όρο, την ημέρα”, εξηγεί ο κ. Νέντας.

OKAA: OΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ FOOD WASTE

Στην εκπαίδευση εμπόρων και καταναλωτών στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων περνά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Απόστολος Αποστολάκος.
“Προσπαθούμε να καταγράψουμε όλες τις ποσότητες που πρέπει να περισσεύουν από την εμπορία και που μετατρέπονται, είτε σε κομπόστ, είτε γίνονται βρώσιμη τροφή. Στον Οργανισμό καταγράφουμε τα πλεονάσματα και προσπαθούμε να τα διοχετεύουμε σε κοινωνικές δομές, ενώ εκπαιδεύουμε και ως ενδιάμεσος τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων”.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΞΙΑΣ
Στόχος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, είναι η απόκτηση και διάθεση γνώσης μέσα από εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς, για την δημιουργία αλυσίδας αξίας.
Υπογραμμίζει δε, ότι αυτό θα μειώσει το κόστος των micro logistics.
“Τα micro logistics έχουν υψηλό κόστος διαχείρισης. Πρέπει να εντοπίσεις την πηγή επεξεργασίας, να το επεξεργαστείς μέχρι να είναι βρώσιμο και να το διανείμεις. Εμείς δεν θέλουμε κανένα γραμμάριο τροφής να πηγαίνει χαμένο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός ήδη, ανακυκλώνει και κομποστοποιεί το 80% των απορριμμάτων και σιωπηρά ενισχύει δομές, διοχετεύοντας τρόφιμα.

You May Also Like