Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

IFCN – Γαλακτοκομικά:Ανθρακικά ουδέτερος ο κλάδος μέχρι το 2025-Τα ελληνικά παραδείγματα

Η παραγωγή γάλακτος μπορεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, όπως προκύπτει από τις εργασίες του 22ου Γαλακτοκομικού Συνεδρίου του International Farm Comparison Network (IFCN), το οποίο φέτος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

INFO – ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Παρακολούθησαν: 1.000 ειδικοί/επαγγελματίες
Χώρες: 81

100% ΑΥΞΗΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ 
“Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της γαλακτοπαραγωγής αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,2% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η έρευνα του IFCN δείχνει ότι οι αναδυόμενες χώρες αντιπροσωπεύουν το 75% αυτών των εκπομπών κι έχουν συμβάλλει στην κατά 100% αύξηση των αεριών αυτών τα τελευταία 20 χρόνια”, δήλώσε ο Torsten Hemme, επικεφαλής του IFCN, στο πλαίσιο του πρόσφατου Συνεδρίου.
Από την άλλη πλευρά όμως, όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο, ο γαλακτοκομικός τομέας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και προσφέρει εισόδημα σε εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
Το 60% των συμμετεχόντων του Συνεδρίου θεωρεί ότι είναι πιθανό ο κλάδος να αγγίξει την “ανθρακική ουδετερότητα” μέχρι το 2050, αλλά μόνο για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Το δίκτυο IFCN εστιάζει τις προσπάθειές του στην ‘ανθρακική ουδετερότητα’ και θέλει να θέσει τις βάσεις για τη λήψη αποφάσεων και τη συζήτηση μέσω επίσημων δεδομένων και γεγονότων. Η γαλακτοκομική πολιτική του IFCN με ορίζοντα το 2050, αποκαλύπτει ότι η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ανά κιλό παραγόμενου γάλακτος παγκοσμίως, θα μειωθεί κατά 28% συνολικά, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση του γάλακτος παραμένει υψηλή παγκοσμίως.
Μάλιστα, σύμφωνα με το IFCN, η αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση γάλακτος κατά 50% θα προκαλέσει μόνο 8% πρόσθετες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γαλακτοπαραγωγή τα επόμενα 30 χρόνια.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με το sustainability να αποτελεί μεγάλο μέρος της συζήτησης για τις νέες επενδύσεις και τη στρατηγική των βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα, παρατηρείται ότι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας έχουν ξεκινήσει την μετάβαση σε μια πιο πράσινη παραγωγή, με σκοπό τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

ΔΕΛΤΑ
Βασική προτεραιότητα αποτελεί για την ΔΕΛΤΑ η συνεχής μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων των προϊόντων της και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, χρησιμοποιεί τη μικρότερη δυνατή ποσότητα υλικών συσκευασίας, ειδικά του πλαστικού, διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος, και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τον όγκο, όσο και το βάρος των υλικών αυτών.Αντίστοιχα, αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες της, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση χάρτινων συσκευασιών από προμηθευτές πιστοποιημένους κατά FSC και χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον ανακυκλώσιμα υλικά. 

KOLIOS
Η Kolios λάνσαρε τη νέα eco friendly συσκευασία, με 27,5% λιγότερο πλαστικό, στο στραγγιστό γιαούρτι της σειράς. Η κίνηση αυτή έγινε συνειδητά και αποτελεί κομμάτι ενός χρονοδιαγράμματος που στοχεύει σεπερισσότερες βελτιώσεις για τις συσκευασίες των προϊόντων. Όπως μας αναφέρουν πηγές με γνώση, η γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει να επενδύει στη βιωσιμότητα, υλοποιώντας για φέτος επενδύσεις €4,5 εκατ., με κύριο στόχο τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:• Μονάδα παραγωγής βιοαερίου, με στόχο την αξιοποίηση των παραγόμενων λυμάτων του εργοστασίου της • Φ/Β πάρκο παραγωγής ιδιοκαταναλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας• Αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου καυσίμου με υγρό φυσικό αέριο


FRIESLANDCAMPINA HELLAS-NOYNOY
Η FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ αλλάζει όλες τις συσκευασίες γάλακτος σε οικολογικές, μειώνοντας έτσι κατά 19% τις εκπομπές CO2, εξοικονομώντας 334 τόνους πλαστικού από πετρέλαιο τον χρόνο.Σύμφωνα με πληροφορίες του FnB Daily, η εταιρεία έχει δρομολογήσει αλλαγές στις συσκευασίες των παραγομένων γαλάτων στο Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα, με οικολογικές συσκευασίες Tetra Pak® εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, ενώ σκοπεύει να αλλάξει τις συσκευασίες και άλλων κωδικών.Η νέα οικολογική συσκευασία είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς αποτελείται από υλικά που προέρχονται κατά 86% από ανανεώσιμες φυτικές πηγές. Το 100% του χαρτιού προέρχεται από πιστοποιημένα δάση FSC® και άλλες ελεγχόμενες πηγές ξυλείας, ενώ το 60% του πλαστικού είναι από ζαχαροκάλαμο. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ευρέως σε όλα τα προϊόντα ψυγείου της εταιρείας που παράγονται για τα καταστήματα τροφίμων και την επαγγελματική αγορά, το πρότυπο ασφάλειας τροφίμων FSSC 22000, το πρότυπο υγιεινής και ασφάλειας OHSAS, ISO 18001 και το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001.Όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει το ίδιο πρότυπο και για τις συσκευασίες των γιαουρτιών, ενώ θα ξεκινήσει να υλοποιεί άμεσα, και τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τα καπάκια, που πρέπει να είναι μη αποσπώμενα, γεγονός που πρέπει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Στέλλα Αυγουστάκη
stella@notice.gr

You May Also Like