Οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες παγκοσμίως δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε €120 δισ. ετησίως έως το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται στις συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν για να συμφωνηθεί ένας φιλόδοξος ετήσιος στόχος.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο έως το 2050, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει $42 δισεκατομμύρια για βοήθεια στην προσαρμογή από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, αύξηση 70% σε σχέση με τον αριθμό του 2023.
Καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Donal Trump αναμένεται να αποσυρθεί από τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και πολλές άλλες χώρες ψαλιδίζουν την αναπτυξιακή βοήθεια, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή του για το κλίμα.
“Η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τραπεζών είναι περισσότερο αναγκαία για τις φτωχότερες χώρες”, δήλωσε η Clare Shakya, παγκόσμια διευθύντρια για το κλίμα από το Nature Conservancy.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ “ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ”
Στο μέλλον, οι τράπεζες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, θα επιδιώξουν τα δάνειά τους να φέρουν επιπλέον $65 δισεκατομμύρια σε μετρητά στον ιδιωτικό τομέα.
“Ενώ η κλίμακα των οικονομικών δεσμεύσεων των τραπεζών είναι ουσιαστική, ο σημαντικότερος αντίκτυπος προέρχεται από την ικανότητά μας να προωθούμε μετασχηματιστικές αλλαγές”, αναφέρει η ανακοίνωσή τους.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η ικανότητά τους να κάνουν περισσότερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση των μετόχων των τραπεζών, τόσο από τις ανεπτυγμένες, όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν “μεγαλύτερη φιλοδοξία”.