Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Τα projects για την ψηφιακή διαχείριση νερού και ενέργειας

Στην ανανέωση του δικτύου ύδρευσης της Αττικής με έξυπνα και νέας τεχνολογίας δίκτυα προχωρά, μεταξύ άλλων, η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Σαχίνης. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα λειψυδρίας ή νερού, ενώ φέτος, είναι στον ΜΟ της προηγουμένης δεκαετίας.
“Στην Αθήνα, τριπλασιάζουμε τον ρυθμό με τον οποίο αλλάζουμε τα δίκτυα, στο 1,5%. Κάνουμε ανακύκλωση νερού με τα 4 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, τα οποία καθαρίζουν, όχι μόνο τον υδροφόρο ορίζοντα, άλλα και την θάλασσα. Μέσα σε αυτό, βλέπουμε όλο τον κύκλο του νερού και τα υλικά που βγαίνουν από αυτά τα κέντρα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως υλικά σε βιομηχανίες”.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Αναφερόμενος στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, εξήγησε ότι αυτό, θα υδροδοτεί τα πάρκα όλης της Αθήνας. “Διαχειριζόμαστε το νερό με τον καλύτερο τρόπο, σε συνεργασία με φορείς, όπως η Περιφέρεια, το Υπουργείο και οι 7 δήμοι της Αττικής, τους οποίους βάζουμε σε μια επένδυση για το Αδριάνειο υδραγωγείο. Από αυτό θα ποτίζονται πάρκα σε όλη την Αθήνα, από την Πάρνηθα μέχρι το Κολωνακι και αυτό, θα συντελέσει στο να μειωθεί και η θερμοκρασία στην Αθήνα. Μιλάμε για νερό, ενέργεια και ψηφιακή διαχείριση, ενώ τα πιο πολλά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τόνισε δε, ότι η ΕΥΔΑΠ είναι προσεκτική κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού που έρχεται στην Αθήνα από την Ορεινή Ναυπακτία.
“Είναι καθαρό νερό, έρχεται μέχρι τα διυλιστήρια και από εκεί και πέρα, έχουμε διαπιστευμένα εργαστήρια ανάλυσης και η ποιότητα του νερού είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη”.

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ στάθηκε και στα έργα που κάνει η εταιρεία για την ανακύκλωση υδάτων στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού €600 εκατ., τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί κατά 90%, άρα η εταιρεία πληρώνει το 10%, γεγονός που οδηγεί στο να μην ανέβουν οι τιμές του νερού. “Αξιοποιώντας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντικό για να κάνουμε και άλλα έργα ως προς την κατεύθυνση αυτή”.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ NON REVENUE WATER
Σε ό,τι αφορά το ατιμολόγητο νερό, ο ίδιος εξήγησε ότι είναι 28% στην Θεσσαλονίκη και 25% στην Αθήνα, ενώ στη υπόλοιπη Ελλάδα είναι 40%.
“Υπάρχει η ευκαιρία να μην το σπαταλάμε και να βοηθήσουμε στη μη σπατάλη νερού. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να γίνουν 30 φράγματα, ενώ μπορούμε να βοηθήσουμε στην άρδευση αγροτικών περιοχών”.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ESG
Επισημάνθηκε τέλος, ότι η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ εναρμονίζεται με τα ESG κριτήρια. “Είμαστε η πρώτη εταιρεία δημοσίου που εφάρμοσε τα Sustainability Accounting Standards Forms, ενώ ακολουθήσαμε τους δείκτες του ελληνικού χρηματιστήριου και προχωράμε, γιατί όλο αυτό δεν δίνει αξία μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην εταιρεία”.

Στέλλα Αυγουστάκη
stella@notice.gr

You May Also Like

ESGreece

Σε επενδύσεις ύψους €1,1 δισ. έως το 2030 προχωρά η ΕΥΔΑΠ, όπως ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης. Στόχος, όπως τόνισε, είναι, “να...

ESGreece

Για την ενίσχυση ων επενδύσεων στον αιολογικό κλάδο μίλησε, μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Παπασταματίου, CEO της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας στο ESGreece, υπογραμμίζοντας...

ESGreece

Ανεβάζει στροφές το real estate των κρατικών κτιρίων, που, ως ενεργοβόρα και μεγάλης παλαιότητας ακίνητα, έχουν ανάγκη από εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και ανακαίνισης. Ένα...

ESGreece

Το περιβάλλον είναι ο τέταρτος άξονας της στρατηγικής της ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε στο Kickstarting ESG in Greece ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης,...