Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, καταφέρθηκε εναντίον των δυτικών επικριτών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, μιλώντας στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, COP29, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του θύμα μιας “καλά ενορχηστρωμένης εκστρατείας συκοφαντίας και εκβιασμού”.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων υπογραμμίστηκε η πρόκληση που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα: ενώ τα έθνη παροτρύνονται να στραφούν σε πράσινες πηγές ενέργειας, πολλά, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων δυτικών χωρών, συνεχίζουν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.
Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώνονται ως μερίδιο της οικονομίας του, καθώς διαφοροποιείται σε άλλους τομείς. “Ως πρόεδρος της COP29, φυσικά, δηλώνω ότι θα είμαστε ισχυρός υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης και το κάνουμε. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές”, δήλωσε ο Aliyev.
“Δεν πρέπει να κατηγορούνται οι χώρες που έχουν αυτούς τους πόρους και δεν πρέπει να κατηγορούνται που τους φέρνουν στην αγορά, επειδή η αγορά τους χρειάζεται. Οι άνθρωποι τους χρειάζονται”, ανέφερε.
“ΚΑΤΗΓΟΡΩ” ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο ίδιος ξεχώρισε τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο ιστορικά εκπέμποντα διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κριτική του. “Δυστυχώς, τα διπλά μέτρα και σταθμά, η συνήθεια να δίνουν μαθήματα σε άλλες χώρες και η πολιτική υποκρισία έγιναν ένα είδος modus operandi για ορισμένους πολιτικούς, κρατικά ελεγχόμενες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης ψευδών ειδήσεων σε ορισμένες δυτικές χώρες”, πρόσθεσε.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
“Η χρήση μιας διάσκεψης για το κλίμα για την προώθηση της συνέχισης της παραγωγής και χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι προκλητική και βαθιά ασεβής απέναντι στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών επιπτώσεων”, δήλωσε ο Romain Ioualalen, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής της ομάδας εκστρατείας Oil Change International.
Ο εθνικός σύμβουλος των ΗΠΑ για το κλίμα, Ali Zaidi, απέκρουσε τις παρατηρήσεις του προέδρου Aliyev, λέγοντας ότι αν κάθε χώρα απανθρακοποιούσε με τον ρυθμό των ΗΠΑ, ο κόσμος θα πετύχαινε τους κλιματικούς του στόχους.