Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, πρόκειται να φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, δήλωσαν επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν έκθεση για το παγκόσμιο αποτύπωμα του άνθρακα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, στο Αζερμπαϊτζάν.
ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα ανέλθουν σε 41,6 δισεκατομμύρια τόνους το 2024, από 40,6 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκπομπών προέρχεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εν λόγω εκπομπές θα ανέλθουν σε 37,4 δισεκατομμύρια τόνους το 2024, αυξημένες κατά 0,8% το 2023, αναφέρει η έκθεση. Οι υπόλοιπες προέρχονται από τη χρήση γης, κατηγορία που περιλαμβάνει την αποψίλωση των δασών και τις δασικές πυρκαγιές. Επικεφαλής της έκθεσης, που διενεργήθηκε από περισσότερα από 80 ιδρύματα, ήταν το University of Exeter στην Μεγάλη Βρετανία.
Χωρίς άμεση και απότομη μείωση των εκπομπών παγκοσμίως, “θα πάμε κατευθείαν στον στόχο του 1,5° C, θα τον περάσουμε και θα συνεχίσουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Pierre Friedlingstein
ΑΡΓΗ ΠΡΟΟΔΟΣ
Οι χώρες συμφώνησαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να σταματήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα απαιτούσε απότομες μειώσεις των εκπομπών κάθε χρόνο από τώρα μέχρι το 2030 και μετά.
Αντ’ αυτού, οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Οι εκπομπές από τη χρήση γης είχαν μειωθεί κατά την περίοδο αυτή – μέχρι φέτος, όταν μια σοβαρή ξηρασία στον Αμαζόνιο προκάλεσε δασικές πυρκαγιές, αυξάνοντας τις ετήσιες εκπομπές από τη χρήση γης κατά 13,5%, σε 4,2 δισεκατομμύρια τόνους.
Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι η αργή πρόοδος σημαίνει ότι ο στόχος του 1,5° C δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί ρεαλιστικά. Τα φετινά δεδομένα για τις εκπομπές έδειξαν ενδείξεις ότι ορισμένες χώρες επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανέφεραν οι συγγραφείς. Η πρόοδος, ωστόσο, ήταν έντονα άνιση – με τις εκπομπές των πλούσιων βιομηχανικών χωρών να μειώνονται και τις εκπομπές των αναδυόμενων οικονομιών να εξακολουθούν να αυξάνονται.
ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Οι εκπομπές στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παραγωγό και καταναλωτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6% φέτος, ενώ οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθούν κατά 3,8%.
Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές της Ινδίας θα αυξηθούν κατά 4,6% φέτος, λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ενέργειας που τροφοδοτείται από την οικονομική ανάπτυξη.
Οι εκπομπές στην Κίνα, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εκπέμπων και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθούν οριακά κατά 0,2%. Οι συντάκτες δήλωσαν ότι οι εκπομπές της Κίνας από τη χρήση πετρελαίου έχουν πιθανότατα κορυφωθεί, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν μερίδιο αγοράς.
Οι εκπομπές από τη διεθνή αεροπορία και τη ναυτιλία αναμένεται επίσης να σημειώσουν άλμα κατά 7,8% φέτος, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πτώση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.