Δώρο Θεού χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Haitham Al Ghais, στη σύνοδο κορυφής COP29, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών και όχι στην επιλογή των πηγών ενέργειας.
“Είναι πράγματι ένα δώρο του Θεού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Al Ghais, βετεράνος πετρελαϊκός Διευθυντής του Κουβέιτ, σε ομιλία του στο συνέδριο. “Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, συσκευάζουμε και μεταφέρουμε τρόφιμα και τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνουμε ιατρική έρευνα, κατασκευάζουμε και διανέμουμε ιατρικές προμήθειες. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πάντα”, συμπλήρωσε.
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Τα λόγια του απηχούσαν εκείνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αντεπιτέθηκε στους δυτικούς επικριτές της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, περιγράφοντας, επίσης, τους πόρους αυτούς ως δώρο του Θεού.
Ο Al Ghais δήλωσε ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις, οι οποίες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα στη σύνοδο κορυφής του 2015 στο Παρίσι, θα μπορούσαν να επιδιώξουν τους κλιματικούς τους στόχους, χωρίς να αποφύγουν το πετρέλαιο.
“Το επίκεντρο της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η μείωση των εκπομπών και όχι η επιλογή των πηγών ενέργειας”, τόνισε. Ο OPEC έχει δηλώσει ότι τεχνολογίες, όπως η δέσμευση του άνθρακα, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων στο κλίμα.
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ο Mohamed Hamel, Γενικός Γραμματέας του Gas Exporting Countries Forum, μιας ομάδας χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο, τοποθετήθηκε επίσης υπέρ των ορυκτών καυσίμων.
“Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η οικονομία επεκτείνεται και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων βελτιώνονται, ο κόσμος θα χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο, όχι λιγότερο”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία της COP29 για τη διεθνή χρηματοδότηση του κλίματος θα επιτρέψει τη στήριξη έργων φυσικού αερίου, ώστε βοηθηθούν οι χώρες στη μετάβασή τους από πιο βρώμικα καύσιμα όπως ο άνθρακας.
“Το αποτέλεσμα της COP29 θα πρέπει να διευκολύνει τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου και την κλιμάκωση καθαρότερων τεχνολογιών, όπως η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα”, είπε, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και ομαλών ενεργειακών μεταβάσεων που δεν αφήνουν κανέναν πίσω”.