Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποκατασταθεί η φύση, στην πορεία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, είναι ο μετασχηματισμός των αγροδιατροφικών μας συστημάτων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Qu Dongyu, σε ομιλία του στην COP29.
ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο μετασχηματισμός “προς πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ουσιώδης για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης”.
Η μεταστροφή αυτή “επιφυλάσσει λύσεις για την κλιματική κρίση και τις αλληλένδετες προκλήσεις των τροφίμων, του νερού, της γης και της βιοποικιλότητας”, δήλωσε ο Qu στην εκδήλωση με τίτλο “Cutting Carbon, Adapting Food Systems and Restoring Nature on the Path to 1.5C.”.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ
Ο μετασχηματισμός των αγροδιατροφικών συστημάτων απαιτεί, όπως είπε:
- περισσότερη χρηματοδότηση
- επενδύσεις που να φτάνουν στις γεωργικές κοινότητες
- μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων
- βοήθεια στην επαναχρησιμοποίηση των γεωργικών επενδύσεων.
Όπως επεσήμανε, τα αγροδιατροφικά συστήματα πρέπει να ενσωματωθούν στα εθνικά σχέδια και να δοθεί προτεραιότητα στις πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. “Κάθε εθνικά καθορισμένη συνεισφορά θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το πλήρες δυναμικό της δράσης για το κλίμα από τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων”, συμπλήρωσε.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Μπακού που επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση της χρηματοδότησης για ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα σε εύθραυστες και επηρεαζόμενες από συγκρούσεις χώρες, τόνισε ότι οι συγκρούσεις, μαζί με τις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις, ώθησαν τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πείνα στα 733 εκατομμύρια το 2023, με 1 στους 5 να κατοικεί στην Αφρική. Επιπλέον, 135 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 20 χώρες ή εδάφη που πλήττονται από συγκρούσεις.
“Η οικοδόμηση και η χρηματοδότηση ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων σε εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις περιοχές αντιμετωπίζει τις κλιματικές και επισιτιστικές κρίσεις και σώζει τη ζωή και τα Μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων”, δήλωσε ο Qu. “Παρόλα αυτά, δεν επενδύονται αρκετά σε αυτές τις win-win λύσεις”, τόνισε.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ
Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή, πριν από έναν χρόνο, στην COP28, της Διακήρυξης για το κλίμα, στην οποία 70 κυβερνήσεις και 39 οργανισμοί κάλεσαν σε πιο τολμηρή συλλογική δράση για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας σε χώρες που βρίσκονται σε εύθραυστα και συγκρουσιακά επηρεασμένα περιβάλλοντα.
Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οικοδόμηση ανθεκτικών και βιώσιμων αγροδιατροφικών συστημάτων θα βοηθήσει αυτές τις κοινότητες να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν”, δήλωσε ο Qu.