Kατά τα τελευταία 30 χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει συνολικά μισό δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από κλιματικές καταστροφές, ένα ποσόν που θα μπορούσε συνολικά να θεωρηθεί σχετικά μικρό. Όμως, είναι συνταρακτικό, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις μόλις κατά την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει την ακρότητα των φαινομένων, παρατήρησε πως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και ενώ οι εταιρείες είχαν να διαχειριστούν τις ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές -όπου καταβλήθηκαν περίπου €40 εκατ. σε αποζημιώσεις- κατά την ίδια ημέρα με το ξέσπασμα των πρώτων πυρκαγιών, εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στην Καβάλα που προκάλεσε επίσης μεγάλης έκτασης ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι ενδεικτικά ένα παράδοξο των γεγονότων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στη μακρά ασφαλιστική διαδρομή μου δεν έχω ξανασυναντήσει ανάλογα φαινόμενα.
Είναι γεγονός πως αυτά που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος και των δασικών πυρκαγιών, έχουν ευαισθητοποιήσει την ασφαλιστική κοινότητα. Διαπιστώνεται, ήδη, αρκετά αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των πολιτών για ασφάλιση της περιουσίας και των επιχειρήσεων για τις εγκαταστάσεις τους. Εκτίμησε ως σημαντικό στοιχείο το ότι στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο προβλέπεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε καλύψεις, που βέβαια μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι έχει αρκετές τεχνικές αδυναμίες.
Η ασφαλιστική κοινότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, αλλά είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί ποιο ποσόν από τα 18 δισ. ευρώ που περίπου επενδύονται, αφορούν στην πράσινη οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να κατευθυνθούν εδώ σημαντικές επενδύσεις αλλά και να έλθουν στην Ελλάδα κεφάλαια που επενδύονται στο εξωτερικό.
*Ο Γιάννης Καντώρος είναι,Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican