Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη σύνταξη κανόνων ESG, δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Surya Deva επισημαίνοντας ότι οι κανονισμοί της ΕΕ, αν και έχουν καλές προθέσεις, δεν είναι περιεκτικοί.
“Η δυσκολία που βλέπω έγκειται στη διαδικασία, στο κατά πόσον οι χώρες, ας πούμε του παγκόσμιου Νότου ή της Ασίας, ενημερώθηκαν σωστά πριν προωθηθούν αυτοί οι κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
“Η πρότασή μου θα ήταν περισσότεροι παγκόσμιοι κανόνες, αλλά οι κανόνες αυτοί πρέπει να αναπτυχθούν με πιο συμμετοχικό τρόπο και όχι να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανεπτυγμένη οικονομία” εξήγησε στο πλαίσιο του Investment Policy Forum.
H περίπτωση των Φιλιππίνων
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε στην ομιλία του ότι αν και οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη, υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, ιδίως σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, όπου συμβαίνουν συχνές και πολλές φυσικές καταστροφές.
Όπως εξήγησε, οι Φιλιππίνες “είναι μέρος ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος. Έτσι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν και οι παγκόσμιοι κανόνες για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να προωθήσει αυτού του είδους τη βιωσιμότητα”.
Χωρίς αποκλεισμούς
Παράλληλα, τόνισε ότι μια σωστή επένδυση δεν πρέπει να οδηγεί στον εκτοπισμό των αυτοχθόνων πληθυσμών και πρέπει να ακολουθεί την εργατική νομοθεσία.
“Η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι κάτι στο οποίο πρέπει να στοχεύουμε. Έτσι, όταν μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω και νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να το διασφαλίσει αυτό ενεργά”, πρόσθεσε.