Της Χριστίνας Δεληγιάννη, Μέλους της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου για Πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Δίκαιο και Ηθικό Εμπόριο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εισαγωγείς προϊόντων παγκοσμίως και περισσότερα από τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών κατοικούν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος της ευρωπαϊκής κατανάλωσης προϊόντων να λαμβάνει χώρα σε αυτές. Αναμφισβήτητα, οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στο εμπόριο και οι ευρωπαϊκές πόλεις να προάγουν πιο βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζοντας έμπρακτα τον 12ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ 12) για Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, έχει λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση πρακτικών βιώσιμου εμπορίου. Η πρωτοβουλία Βραβείο για Πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Δίκαιο και Ηθικό Εμπόριο – EU Cities for Fair and Ethical Trade Award, που ξεκίνησε από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Επιτροπής, αποτελεί μία προσπάθεια για δικτύωση, ανταλλαγή γνώσεων και προβολή βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση του δίκαιου και ηθικού εμπορίου. Ολόκληρη η πρωτοβουλία και το τελικό βραβείο αναδεικνύουν τρόπους με τους οποίους ευρωπαϊκές πόλεις συμβάλλουν στην αλλαγή των υπαρχόντων μοτίβων παραγωγής και κατανάλωσης και στη μετάβαση προς ένα μοντέλο κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, ενώ για το 2021 νικήτρια πόλη ανακοινώθηκε το Μάλμε της Σουηδίας.
Η ετήσια έκθεση της πρωτοβουλίας που μόλις ανακοινώθηκε, “ Sustainable Trade Champions 2021”, περιλαμβάνει πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες πόλεις και να εμπνεύσουν κόσμο να γίνει συμμέτοχος της αλλαγής τόσο ως καταναλωτές σε τοπικό επίπεδο, όσο και ως παραγωγοί σε παγκόσμιο. Τα δημοσιεύματα της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι πόλεις, ως κέντρα εμπορίου, στην εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και λειτουργούν σαν παραδείγματα προς μίμηση για πόλεις, οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεις. Και πως οι καινοτόμες πρωτοβουλίες για πρακτικές προμηθειών, οι σχέσεις με τους παραγωγούς και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, προκύπτουν και ενσωματώνονται σταδιακά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όλων των ενδιαφερόμενων μερών μιας πόλης.