Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

2021: Ένα από τα θερμότερα έτη τα τελευταία 7 χρόνια

Τα τελευταία επτά χρόνια παγκοσμίως ήταν τα επτά θερμότερα που έχουν καταγραφεί σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περασμένο έτος ήταν το πέμπτο θερμότερο, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,1 έως 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλά σε σχέση με την περίοδο 1850-1900. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus επιβεβαίωσε ότι το 2021 είχε ενταχθεί στη σειρά των θερμών ετών παρά το φαινόμενο ψύξης του φυσικού καιρικού φαινομένου La Niña.

Σημείωσε επίσης στην ετήσια αξιολόγησή της ότι η Ευρώπη είχε πληγεί από πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών πλημμυρών τον Ιούλιο που σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Οι θερμές και ξηρές συνθήκες οδήγησαν σε έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές σε πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Αυτά τα γεγονότα είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τους τρόπους μας, να κάνουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα προς μια βιώσιμη κοινωνία και να εργαστούμε για τη μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Carlo Buontempo, Διευθυντής του Copernicus.

Ο καθηγητής Rowan Sutton, από το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο η θέρμανση μπορεί να φαίνεται σταδιακή, αλλά ο αντίκτυπος στα ακραία γεγονότα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι δραματικός. Θα πρέπει να δούμε το ρεκόρ των γεγονότων του 2021, όπως ο καύσωνας στον Καναδά και οι πλημμύρες στη Γερμανία, ως μια γροθιά στο πρόσωπο για να αφυπνιστούν τόσο οι πολιτικοί όσο και το κοινό για την επείγουσα ανάγκη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φανερώνουν ότι οι βαθύτερες αιτίες δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί».

Ο καθηγητής Paul Palmer, του Εθνικού Κέντρου Παρατήρησης της Γης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η έκθεση Copernicus είναι μια έντονη υπενθύμιση των προσπαθειών που απαιτούνται για την επείγουσα μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων των αερίων του θερμοκηπίου».

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...