Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

“Αγκάθι” η διαχείριση αποβλήτων για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα

Η διαχείριση των αποβλήτων ήταν και παραμένει το πιο προβληματικό σημείο της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, ο οποίος, στο πλαίσιο του πάνελ “Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα-Τεχνολογίες, Δυναμικό και Προοπτικές”, τόνισε πως αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες που απαιτούν πολύ χρόνο για να αντιστραφούν.

Μάλιστα, σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση έχει επιταχύνει την υλοποίηση πολλών σημαντικών υποδομών, όμως λόγω της μεγάλης υστέρησης διαχρονικά, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πάει σε άλλες προσεγγίσεις, εμείς είμαστε στο προηγούμενο στάδιο, υλοποιούμε δηλαδή επενδύσεις που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει εδώ και δέκα με 15 χρόνια.

Πάντως, τόνισε πως σε θεσμικό επίπεδο έχουν γίνει οι παρεμβάσεις που πρέπει για να δοθεί ώθηση στην ανακύκλωση, με πιο σημαντική το σύστημα εγγυοδοσίας που δημιουργείται για τα πλαστικά μπουκάλια κυρίως, αλλά και για κουτάκια αλουμινίου και γυαλί.

Τις προσπάθειες του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου να στηρίξει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα γύρω από τεχνολογίες ενέργειας και περιβάλλοντος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Ανδρέας Σπυρίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της τρίτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στόχος η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Στον στόχο για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και στην ανάγκη να αυξηθεί η ανακύκλωση αναφέρθηκε ο διευθυντής σχεδιασμού και ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας. Όπως εξήγησε, η Δυτική Μακεδονία διαφοροποιείται από την υπόλοιπη χώρα, καθώς έχει επιλέξει τέσσερις διακριτούς κάδους ανακύκλωσης, για πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και χαρτί (έχουν αναπτυχθεί περί τι 1.400 θέσεις ανακύκλωσης-τετραπλέτες).

Από το 2017 δε στην περιοχή λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που συμβάλλει πολύ στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και στην επεξεργασία του οργανικού κλάσματος. Έτσι, το ποσοστό ταφής στην περιοχή ανήλθε στο 32% το 2021, ενώ ο στόχος βάσει του νέου εθνικού σχεδιασμού είναι το 10%.

Βίοι αντίθετοι για την διαχείριση απορριμμάτων Ελλάδα – Γερμανία

Γερμανία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που διάγουν βίους αντίθετους στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με μοναδικό κοινό σημείο ότι είναι μέλη της ΕΕ και πρέπει να εφαρμόσουν κάποιες ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, κ. Βασίλης Γούναρης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στη Γερμανία το ποσοστό ανακύκλωσης είναι 56%, ενώ στην Ελλάδα 16%, το ποσοστό απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ στη χώρα μας ανέρχεται σε 77%, ενώ στη Γερμανία είναι μηδενικό, το δε ποσοστό κομποστοποίησης στη Γερμανία είναι 20%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 5%. Μάλιστα, σημείωσε πως, αν η χώρα μας ανέβαζε το ποσοστό κομποστοποίησης στο 20% με 25%, θα υπήρχε ελάφρυνση των απορριμμάτων στις χωματερές πάνω από 40%.

Κενό στις επενδύσεις για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα

Κενό δεκαετιών όσον αφορά στις επενδύσεις για διαχείριση απορριμμάτων έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σ.&Κ. Αθανασιάδης ΙΚΕ και εκπρόσωπο της WEIMA Maschinenbau, κ. Κωνσταντίνο Αθανασιάδη. Πάντως, όπως σημείωσε, η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όμως ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί, ώστε να γίνει συμμέτοχος σε όλη αυτή την προσπάθεια. Επίσης, τόνισε πως μπορούμε να αυξήσουμε τους στόχους ανακύκλωσης, αλλά πρέπει το ανακυκλωμένο προϊόν να διατηρεί κάποια ποιοτικά κριτήρια. Δεν πρέπει ο μόνος στόχος να είναι η ανάκτηση, αλλά και τα σωστά υλικά με καλές καθαρότητες που θα επιτρέψουν στους ανακυκλωτές να γνωρίζουν τι παίρνουν και να μπορούν να υπολογίσουν το κόστος της επένδυσης, επισήμανε.

Ουραγός στην διαχείριση αποβλήτων η Ελλάδα

Η χώρα μας είναι ουραγός στη διαχείριση αποβλήτων, με το 80% να οδηγείται σε ταφή, ενώ βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ όσον αφορά στην ανακύκλωση, τόνισε ο διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης στη Σαμαράς και Συνεργάτες-Σύμβουλοι Μηχανικοί, κ. Κώστας Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες και εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, όπως είπε, ενώ υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων, σχέδιο για την κυκλική οικονομία, αλλά και νόμος για την ανακύκλωση. Τέλος, τόνισε πως καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες και όχι μόνο για τον κλάδο. 

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...