Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Ανέτοιμες οι τράπεζες για τα κλιματικά stress tests της ΕΚΤ το 2022

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εμφανίζεται ανέτοιμος για τα κλιματικά stress tests που έχουν προγραμματιστεί για το 2022, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την εκφρασμένη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανετοιμότητα τους μπροστά στις εξελίξεις που προμηνύονται, καθώς ακραίες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται συχνότερα και το κόστος των εκπομπών αερίων αυξάνεται.

Η έρευνα
Από έρευνα του Bloomberg σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προκύπτει ότι υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία ότι δεν είναι πιθανό να είναι ο κλάδος έτοιμος για τα stress tests το 2022, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος των αναγκαίων στοιχείων των πελατών τους δεν θα είναι διαθέσιμα μετά από ένα έτος. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες πιέζουν παρασκηνιακά να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

Πιέζει η ΕΚΤ
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να προσαρμοστεί, αναφέρουν πηγές. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, και για τις τράπεζες που υστερούν, θα υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Οι περισσότερες τράπεζες θέλουν οι εποπτικές Αρχές να προχωρήσουν σε σταδιακή επιβολή απαιτήσεων, επικαλούμενες όχι μόνο τα προβλήματα με τα στοιχεία των πελατών, αλλά και την ανάγκη συντονισμού τους με τις ρυθμίσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Christine Lagarde δήλωσε τον Ιούλιο ότι η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζών που εποπτεύεται απευθείας από την ΕΚΤ, “δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες”. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι ίδιες οι τράπεζες παραδέχθηκαν ότι το 90% των στοιχείων τους για την κλιματική αλλαγή, είτε δεν καλύπτει καθόλου, είτε καλύπτει εν μέρει τις προσδοκίες των εποπτών.

Προτεραιότητα και η κλιματική αλλαγή
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής ωστόσο βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της ΕΚΤ και για τον λόγο αυτό έχει ήδη συσταθεί μια μικρή ομάδα για την κλιματική αλλαγή, που θα αναφέρεται απευθείας στην Πρόεδρο.

Για τις τράπεζες, ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων και τα κλιματικά stress tests είναι εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί, ώστε να διασφαλίσουν ότι η βιομηχανία μπορεί να παραμείνει φερέγγυα κατά τη μετάβαση.

Η Jo Lock του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch του Λονδίνου, δήλωσε ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από τράπεζες που ζητούν βοήθεια για να προσαρμοστούν στους κανόνες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κανόνες, καθώς και τους κανόνες διακυβέρνησης (ESG).

“Οι τράπεζες πιέζονται αρκετά από τους επόπτες τους για το τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να δείξουν, ποιο είναι το σχέδιο τους. Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος από που να αρχίσει”, εξήγησε.

Πιθανές πρόσφατες κεφαλαικές απαιτήσεις
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι τράπεζες πρέπει να ετοιμαστούν για την πιθανότητα να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του κλιματικού κινδύνου. Αυτό θα έχει πιθανότατα συνέπειες για τους μετόχους και τους πελάτες τους. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να περικόψουν τα μερίσματα και να επιβάλλουν υψηλότερα τέλη σε δανειολήπτες, των οποίων η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο προκαλεί επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, μπορεί να αυξηθεί και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ολοένα και πιο ισχυρό ρυθμιστικό τοπίο, με λιγότερα περιθώρια ανοχής. Η εξέλιξη αυτή ήταν εμφανής τον περασμένο μήνα, όταν έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές Αρχές διερευνούν την DWS Group, θυγατρική της γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, που εξειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, για τυχόν δημοσίευση διογκωμένων ισχυρισμών σχετικά με τις δεσμεύσεις των ESG.

Κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΒΑ
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έχει ήδη ανακοινώσει κατευθυντήριες οδηγιές για το πώς θα ανακοινώνουν οι μεγάλες τράπεζες τους κινδύνους ΕSG από τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι επενδυτές λαμβάνουν ήδη υπόψη τους τις εξελίξεις αυτές, καθώς το ενδεχόμενο κόστος για τις τράπεζες, τα βιβλία των οποίων θα δείξουν μη αποδεκτά επίπεδα έντασης άνθρακα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη μεγάλων αλλαγών. Ο Mark Naur, αναλυτής της Danske Bank, προβλέπει ότι, “θα πάρει αρκετό καιρό”, έως ότου οι τράπεζες να έχουν ένα πλαίσιο που θα αντανακλά τους κινδύνους ESG.

Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη μια “σαφή επισκόπηση των χαρακτηριστικών των ESG” των βιβλίων τους, και πολύ περισσότερο δεν έχουν την ικανότητα να τα μετατρέψουν σε πιστωτικό κίνδυνο.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, έδειξε ότι η ενσωμάτωση των ESG στον κλάδο των τραπεζών είναι “σε πρώιμο στάδιο”.

You May Also Like

ESGreece

Τη λίστα με τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην αποστολή της για 100 ουδέτερες κλιματικές και έξυπνες...

ESGreece

Η ΜΕΓΑ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων Ατομικής Υγιεινής στην Ευρώπη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχρονική εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών σε...

ESGreece

Στα €500 εκατ. ορίζεται ο προϋπολογισμός του επενδυτικού πλάνου, που έχει καταρτίσει η EDPR για την Ελλάδα, με βάση τα όσα ανέφερε στο esgreece.com...

ESGreece

Την Ελληνική σημαία ύψωσε στο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο “KRITI FUTURE”, του ομίλου AVIN ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στην διάρκεια του αγιασμού...