Δύο βασικές εξελίξεις στη Γλασκώβη θα μπορούσαν να ωθήσουν την Κίνα να λάβει περισσότερα μέτρα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
Πρώτον, ένας σημαντικός αριθμός χωρών αύξησε τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, γεγονός που αυξάνει επίσης τις πιέσεις προς την Κίνα. Περισσότερα από 100 κράτη δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030, ενώ υπήρξαν ακόμα σημαντικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών, τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τη μείωση της διεθνούς χρηματοδότησης για τα ορυκτά καύσιμα.
Πώς θα αλλάξει “ρότα” η Κίνα
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικότερα, μπορούν να επηρεάσουν την προσέγγιση της Κίνας για την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα έχει από καιρό τοποθετηθεί ως ηγέτης του αναπτυσσόμενου κόσμου, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη για το Πεκίνο την αντίσταση στις πιέσεις αναπτυσσόμενων χωρών. Το γεγονός ότι αρκετές χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, ανέλαβαν πιο τολμηρές δεσμεύσεις στη Γλασκώβη θα μπορούσε να ωθήσει και το Πεκίνο να ακολουθήσει πιο επιθετικούς στόχους. Η Ινδία για παράδειγμα δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2070 και ανέφερε ότι έως το 2030 θα παράγει τη μισή ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Τα θεμέλια για τη συνεργασία
Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έθεσαν τα θεμέλια στη Γλασκώβη για μελλοντική συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, υπήρχε η ανησυχία ότι η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες. Ως εκ τούτου, ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση όταν η Κίνα και οι ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση που περιγράφει την δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησαν να συστήσουν μια «ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα στη δεκαετία του 2020» και να συναντηθούν στις αρχές του 2022 σχετικά με την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου. Η Κίνα ανέφερε επίσης ότι θα δημοσιεύσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το μεθάνιο, ιδιαίτερης σημασίας, αφού η χώρα δεν υπέγραψε την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο και δεν συμπεριέλαβε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εκτός άνθρακα – περίπου το 18% των συνολικών εκπομπών της Κίνας – στις δεσμεύσεις της.