Σε μια παγκόσμια συμφωνία για την ενίσχυση των δράσεων για το κλίμα οδηγήθηκαν οι συμμετέχοντες στην COP26, υπό την ονομασία το Σύμφωνο της Γλασκώβης, ενώ ενέκριναν τους κανόνες εκείνους που θα δημιουργήσουν το πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα.
Παρά τις αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής από την Κίνα και την Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως η COP26 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Το Σύμφωνο της Γλασκώβης περιλαμβάνει και αλλαγές στη διατύπωση των όρων για τη μείωση των επιδοτήσεων άνθρακα και ορυκτών καυσίμων και την επαναξιολόγηση με νέους κλιματικούς στόχους το 2022.
Οι αλλαγές στην παγκόσμια αγορά άνθρακα
Συμφώνησαν επίσης σε μια σειρά σαρωτικών κανόνων για το διεθνές εμπόριο άνθρακα, καταλήγοντας σε συμβιβασμούς σε θέματα όπως το πώς να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση των πιστώσεων και να μην φορολογούνται οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ χωρών, ώστε να ενισχυθούν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και να μεταβούν πιο ομαλά στην νέα κλιματική εποχή.
Επιφύλαξη για τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων
Σε ό,τι αφορά εάν τα μέτρα θα διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα οι ειδικοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.