Οι οικοδεσπότες της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα δήλωσαν ότι μια συμφωνία για το κλίμα και για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνει “εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια” από τις πλουσιότερες κυβερνήσεις.
Συναντήσεις πριν τη Σύνοδο
Το Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενεί την COP29, πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με διπλωμάτες, ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις πριν τις 11 Νοεμβρίου, που πρόκειται να γίνει η Σύνοδος Κορυφής.
Η προτροπή για μεγάλα χρηματικά ποσά ήταν “ένας ρεαλιστικός στόχος για το τι θα μπορούσε να παράσχει άμεσα ο δημόσιος τομέας”, ανέφερε ο πρόεδρος της COP29, Mukhtar Babayev, σε ανακοίνωσή του.
“Τα καταφέραμε καλά”, συμπλήρωσε εξηγώντας, όμως, ότι “μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τα χάσματα που τα μέρη πρέπει ακόμη να γεφυρώσουν”. Ο Yalchin Rafiyev, επικεφαλής διαπραγματευτής του Αζερμπαϊτζάν για το κλίμα, σημείωσε πάντως ότι “άρχισαν να προκύπτουν κοινά μηνύματα” από τις πλευρές.
Η νέα συμφωνία
Η νέα συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει τη δεκαετία έως το 2035, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να προσέλθουν σχεδόν 200 χώρες. Η υφιστάμενη δέσμευση των $100 δισ. ετησίως, η οποία λήγει το 2025, καταβάλλεται από πλούσιες, βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και άλλων.
Ορισμένες, όμως, αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και από κοινού έχουν αντισταθεί στην πίεση να επωμιστούν όλο το κόστος μόνες τους, με εκκλήσεις προς άλλες πλούσιες χώρες να μοιραστούν το βάρος. Ως εκ τούτου, έχουν πιέσει για μια πολυεπίπεδο προσέγγιση της νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας.
Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας αναμένεται σύντομα και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της COP29 που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες στο Μπακού, την παραθαλάσσια πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Από πλευράς τους οι αναπτυσσόμενες χώρες ασκούν πιέσεις, ώστε οι κρατικές επιχορηγήσεις να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για το κλίμα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.