Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Edelman: Οι Επενδυτές δεν Εμπιστεύονται Δημοσιεύσεις – Δεσμεύσεις των εταιρειών περί ESG

Η παγκόσμια εταιρεία επικοινωνίας Edelman ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης Edelman Trust Barometer Special Report: Institutional Investors για το 2021, που βασίστηκε στην ετήσια έρευνά της για τους σημαντικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν τα επενδυτικά κριτήρια των επενδυτών και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την επενδυτική κοινότητα.

‘Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές προς τις δεσμεύσεις και τους απολογισμούς των εταιρειών περί ESG.

Για την έρευνα, η Edelman ανέλυσε συνεντεύξεις με 700 θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών αναλυτών, επικεφαλής επενδυτικών γραφείων και διαχειριστών χαρτοφυλακίου σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Μέση Ανατολή και Ιαπωνία.

Η αλλαγή μετά την πανδημία

H μελέτη της Edelman κατέδειξε πως πλέον οι επενδυτές αναλύουν και εξετάζουν τα δεδομένα ESG το ίδιο εξονυχιστικά με τα λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια αλλαγή σε σχέση με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, σύμφωνα με την οποία η πανδημία COVID-19 είχε οδηγήσει τους επενδυτές να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα κριτήρια ESG, με το 79% των περσινών ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους δεν έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια ESG ως επενδυτικά κριτήρια.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε θέματα ESG

Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε ζητήματα ESG, οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τους στόχους βιωσιμότητας ή την υποβολή σχετικών εκθέσεων από εταιρείες. Το 86% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πιστεύουν πως συχνά οι εταιρείες μεγαλοποιούν ή υπερβάλλουν για την πρόοδό τους σε θέματα ESG όταν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους, ενώ το 72% δήλωσε ότι δεν πιστεύουν πως οι εταιρείες θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους περί ESG. Ομοίως, ενώ το 94% των επενδυτών ανέφερε ότι αναμένουν από τις εταιρείες να έχουν ένα σχέδιο net-zero, το 92% εξέφρασε την ανησυχία ότι οι εταιρείες δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά αυτές τις δεσμεύσεις.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα (94%) αναμένουν μια αύξηση σε αγωγές που οφείλονται στην μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων ESG από τις εταιρίες.

Αυξημένο ενδιαφέρον για κοινωνικά θέματα με συμμετοχικότητα

Η έρευνα φανέρωσε επίσης μία αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για κοινωνικά θέματα και συμμετοχικότητα. Το 95% των επενδυτών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για μια κοινωνική προσέγγιση στις επενδύσεις, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 93% της τελευταίας χρονιάς και το 81% της προηγούμενης από αυτήν. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των επενδυτών αναμένουν ότι οι εταιρείες θα ασχοληθούν με περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της οικολογικά αποδοτικής λειτουργίας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και το 81% δήλωσε ότι είναι πιθανό να ασχοληθούν ακόμα και με τη δομή του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρίας.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες των επενδυτών

“Οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες των επενδυτών αλλάζουν ραγδαία και οι εταιρείες που δεν συμβαδίζουν θα δυσκολευτούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις εταιρικές εκθέσεις ESG και δεν πιστεύουν ότι οι εταιρείες θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους περί ESG. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές βλέπουν πλέον τον ακτιβισμό των εργαζομένων ως ένδειξη μιας υγιούς εταιρικής κουλτούρας. Πρόκειται για δυνάμεις που προκαλούν ταραχή στην επενδυτική κοινότητα, τις οποίες τα διοικητικά συμβούλια και οι επικεφαλής των εταιρειών πρέπει να ενστερνιστούν για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό κόστος κεφαλαίου και δίκαιες αποτιμήσεις”, ανέφερε ο Lex Suvanto, Διευθύνων Σύμβουλος της Edelman Financial Communications.

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...