Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Γαλάζια Οικονομία: στο επίκεντρο του Αγροτικής ανάπτυξης

Τηλεδιάσκεψη για τη βιώσιμη «Γαλάζια Οικονομία» πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας DG MARE της Ε.Ε., κ. Στέλιο Μητολίδη.

Ο κ. Κεδίκογλου στην παρέμβασή του ανέφερε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, την προστασία των ιχθυαποθεμάτων και τόνισε την ανάγκη προστασίας των τόπων αναπαραγωγής. 

“Οι προτεραιότητές μας συμβαδίζουν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο κοινός αγώνας προκειμένου να προστατέψουμε τα ιχθυαποθέματα στις ελληνικές Θάλασσες. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, όπως π.χ. λόγω της κλιματικής αλλαγής είχαμε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες μυδιών“, επισήμανε ο ΥφΑΑΤ και πρόσθεσε ότι ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις αλιευτικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές για την εξασφάλιση του εισοδήματος των αλιέων, όπως μέσα από το  πρόγραμμα του αλιευτικού τουρισμού που προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού», εξήγησε.

Ακολούθως, ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το “ιδιαίτερο πείραμα”, όπως χαρακτήρισε, το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» που αφορά στην αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητά τους, τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. «Μέσα σε ένα μήνα, κατάφεραν να συλλέξουν 12,5 τόνους σκουπιδιών», συμπλήρωσε. Όπως σημείωσε, στόχος του Υπουργείου και της κυβέρνησης, είναι η επέκταση τέτοιων πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργούνται εναλλακτικές λύσεις εισοδήματος με απώτερο σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού  αποτυπώματος. 

Στη συνέχεια, έθεσε τον προβληματισμό για την αναζήτηση λύσεων μέσω της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με σκοπό την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση των αλιέων μέσω άλλων κατευθύνσεων και επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με πρωτοβουλίες για τις ελληνικές θάλασσες με ορίζοντα το 2030. 

Κατά τη διάρκεια του εποικοδομητικού διαλόγου, ο κ. Μητολίδης, ανέφερε ότι επιδιωκόμενος σκοπός του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) είναι αφενός το σύνολο της αλιείας να γίνει ανταγωνιστικό με τον περιορισμό των αλιευτικών δραστηριοτήτων και αφετέρου η μείωση  στην πίεση που ασκείται στα ιχθυαποθέματα. Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη μέτρων που θα βοηθήσουν στην επανεκπαίδευση των αλιέων και για τη δυνατότητα που έχουν οι τοπικές κοινότητες να αναπτύξουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως ο αλιευτικός τουρισμός.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε επανάληψη των συνομιλιών. 

You May Also Like

ESGreece

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας υπέγραψαν μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους €108 εκατ. , η οποία βασίζεται...

ESGreece

Αναβάθμιση της αξιολόγησης MSCI ESG Ratings σε “Α” από “«”ΒΒΒ”»” έλαβε ο ΟΤΕ, βάσει των επιδόσεων του σε θέματα ESG. Η MSCI ESG Research...

ESGreece

Η Ήπειρος έλαβε πρόσφατα την ανώτατη πιστοποίηση βιωσιμότητας “Zero Waste to Landfill Platinum” από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων & Πιστοποιήσεων Eurocert για τα τρία...

ESGreece

Στα 4.681,4 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2022. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε...