Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Γιατί η Διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26 έχει σημασία

Από σήμερα Κυριακή 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, ηγέτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή – COP26.

Τι αφορά η COP26;

Πρόκειται για μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου, για να συμφωνήσουν πώς να επισπεύσουν τη παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.

Η COP είναι η «διάσκεψη των μερών» της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (UNFCCC). Η COP26 είναι η 26η σύνοδος των μερών της σύμβασης και θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Ιταλία.

Κατά τη σύνοδο, τα μέρη θα εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 °C.

Τι διακυβεύεται στην COP26;

Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθόσον οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην ΕΕ και παγκοσμίως σημειώνονται συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Γιατί αποτελεί ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες

Η COP26 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη σύνοδο της COP26, οι χώρες αναμένεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων με τους εξής τρόπους:

  • δεσμευόμενες για πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030
  • συζητώντας μέτρα για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • αυξάνοντας τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ποιο είναι το μήνυμα για την COP26

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δώσει το παράδειγμα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με την πάροδο των ετών, έχει εγκρίνει ορισμένες από τις πιο προηγμένες περιβαλλοντικές νομοθεσίες παγκοσμίως και έχει επιτύχει τους προηγούμενους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών. Φέτος, η ΕΕ ανανέωσε τη φιλοδοξία της για το κλίμα, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και καθιστώντας τον στόχο αυτό νομική υποχρέωση μέσω του ευρωπαϊκού νομοθετήματος για το κλίμα.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ΕΕ δεν μπορεί να δράσει μόνη της.

Στην COP26, η ΕΕ επιθυμεί να ενθαρρύνει και άλλους να εντείνουν τις δεσμεύσεις και τις δράσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των προσπαθειών προσαρμογής ώστε να παραμείνουν εφικτοί οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, η ΕΕ ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να παράσχει χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2025. Η ΕΕ καλεί άλλες ανεπτυγμένες χώρες να συμβάλουν με τη δική τους πρωτοβουλία για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην COP26;

Το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στη σύνοδο της COP. Η αντιπροσωπία της ΕΕ θα απαρτίζεται από ομάδα υπαλλήλων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Janša ως νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εκ μέρους του Συμβουλίου, η Σλοβενία θα παραστεί στη σύνοδο και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η θέση που επιθυμεί να λάβει η ΕΕ συνολικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων – που αποσκοπούν στην ανανέωση της δέσμευσης των χωρών – συμφωνήθηκε πριν από τη σύνοδο, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

Το Συμβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς συμφωνίες με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και με διεθνείς οργανισμούς. Ρόλος του είναι να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες και τη σύναψη συμφωνιών.

You May Also Like

ESGreece

Τη λίστα με τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην αποστολή της για 100 ουδέτερες κλιματικές και έξυπνες...

ESGreece

Η ΜΕΓΑ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων Ατομικής Υγιεινής στην Ευρώπη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχρονική εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών σε...

ESGreece

Στα €500 εκατ. ορίζεται ο προϋπολογισμός του επενδυτικού πλάνου, που έχει καταρτίσει η EDPR για την Ελλάδα, με βάση τα όσα ανέφερε στο esgreece.com...

ESGreece

Την Ελληνική σημαία ύψωσε στο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο “KRITI FUTURE”, του ομίλου AVIN ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στην διάρκεια του αγιασμού...