Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Η BayWa r.e. αναπτύσσει τον τομέα Αγρο-βολταϊκών – Δημιουργεί νέο πρότυπο για την Ευρώπη

Το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πλαίσια πάνω από καλλιέργειες φρούτων άρχισε να κατασκευάζεται στην Ολλανδία. Η BayWa r.e., μαζί με την ολλανδική θυγατρική της GroenLeven, βρίσκονται πίσω από αυτή την ανάπτυξη του έργου Fruitvoltaics εγκατεστημένης ισχύος 8,7 MWp.

Στην επαρχία Βόρεια Βραβάντη, το αγρόκτημα του Maarten van Hoof πρόκειται να φιλοξενήσει 24.206 φωτοβολταϊκά πλαίσια τοποθετημένα πάνω από τις καλλιέργειές του. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα επιτρέψουν στα καλλιεργούμενα σμέουρα του αγροκτήματος να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ενώ παράλληλα θα μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια για 2.810 σπίτια. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα του 2020 στην ίδια περιοχή αποτέλεσε τη βάση για το έργο αυτό. Μετά τα επιτυχή αποτελέσματα, ο van Hoof επέλεξε να εξοπλίσει το σύνολο των καλλιεργειών σμέουρων του αγροκτήματος με φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Προώθηση βιωσιμότητας

Με τη χρήση γεωργικών εκτάσεων για την ταυτόχρονη παραγωγή καλλιεργειών και ανανεώσιμης ενέργειας, τα Αγρο-βολταϊκά αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία προώθησης της βιωσιμότητας και ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολυλειτουργικής χρήσης του χώρου. Η περιορισμένη γη, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αυξανόμενη ζήτηση για ηλιακή ενέργεια, καθώς και η ευρύτερη υιοθέτηση των Αγρο-βολταϊκών μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Ο Stephan Schindele, Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Αγρο-βολταϊκών της BayWa r.e., σχολίασε: “«”Ως απάντηση στην ενεργειακή, διατροφική και κλιματική κρίση, πρέπει να επιτρέψουμε την πολυλειτουργική χρήση της γης και να αναπτύξουμε συνέργειες. Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας πρέπει να γίνεται σε αρμονία με τη γεωργία και τη φύση. Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ, σε αυτό το εμβληματικό έργο. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια προστατεύουν τις καλλιέργειες και παρέχουν ένα περισσότερο ανθεκτικό περιβάλλον κατάλληλο για καλλιέργειες, ενώ παράλληλα μειώνουν τα πλαστικά μιας χρήσης. Πειραματιστήκαμε σε βάθος με το επίπεδο διαφάνειας των φωτοβολταϊκών πλαισίων που απαιτείται προκειμένου να μπορεί το φως να περνάει στις καλλιέργειες. Τώρα, μπορούμε να παρέχουμε αυτές τις συνθήκες και να παράγουμε ενέργεια σε αυτό το αγρόκτημα το οποίο είναι έτοιμο για το μέλλον”»”.

Κρατικές επιδοτήσεις

Όπως υπογραμμίζεται η επιτυχία στο Meierijstad ήταν δυνατή χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις και τις επενδύσεις του ίδιου του αγρότη. Με αυτή τη στήριξη, το έργο μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί μια ελκυστική επιχειρηματική πρόταση για τα Αγρο-βολταϊκά στην Ευρώπη. Η ευρύτερη πολιτική υποστήριξη θα επιτάχυνε, φυσικά, τη διαδικασία. “Η εξέλιξη αυτή βασίζεται σε μια γόνιμη αποτελεσματική πιλοτική εφαρμογή και σε άλλες επιτυχημένες περιπτώσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Εν ολίγοις, γνωρίζουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες λειτουργούν. Η τεχνολογία είναι αποδεδειγμένη, αλλά η πολιτική πρέπει να καλύψει τη διαφορά”, δήλωσε ο Benedikt Ortmann, Διευθυντής Ηλιακών Έργων Παγκοσμίως της BayWa r.e. “«”Για να κερδίσουν έδαφος τα Αγρο-βολταϊκά στην Ευρώπη και να υλοποιηθούν πραγματικά θετικές αλλαγές, χρειαζόμαστε νομοθεσία και επιδοτήσεις που να μας υποστηρίζουν. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο εμφανείς και δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία για την ενεργειακή και γεωργική μετάβαση”.

Έχουν υλοποιηθεί 14 Fruitvoltaics

Μέχρι σήμερα, η BayWa r.e. έχει υλοποιήσει 14 Fruitvoltaics έργα στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA). Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή ενός “interspace” Αγρο-βολταϊκού έργου στην Ισπανία, όπου σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων εγκαθίστανται παράλληλα με τις αναπτυσσόμενες καλλιέργειες. Υποστηρίζει επίσης ενεργά την επέκταση της βοσκής στον ήλιο και της φωτοβολταϊκής βιοποικιλότητας για την αξιοποίηση των συνεργιών μεταξύ των φωτοβολταϊκών, της γεωργίας καθώς και της προστασίας της φύσης.

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...