Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Η Ταξινομία της ΕΕ δέχεται πυρά

Η προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει την πολυαναμενόμενη “ταξινομία” – ένα εκτεταμένο σύστημα ταξινόμησης για τις πράσινες επενδύσεις, με στόχο την επιβολή σαφών προτύπων και την εξάλειψη του greenwashing διεξάγεται υπό το πρίσμα έντονων συζητήσεων.

Η πιο έντονη διαμάχη είναι αναφορικά με το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φιλικοί τομείς για το κλίμα. Αλλά πιο κοινότοπη, και αναμφισβήτητα πιο σημαντική, είναι η ανησυχία σχετικά με την προσπάθεια των Βρυξελλών να δημιουργήσει ένα πρότυπο για τις πράσινες επενδύσεις που αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο.

Κυριότερες είναι οι ανησυχίες για τις απαιτήσεις γνωστοποίησης από τις μεγάλες εταιρείες. Αρκετοί βιομηχανικοί όμιλοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να παράσχουν στις Βρυξέλλες βασικές πληροφορίες που απαιτούνται από την αρχή του επόμενου έτους.

TΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ένα από τα κύρια σημεία του κανονισμού ταξινόμησης είναι η δημιουργία μιας δημόσιας πράσινης βάσης δεδομένων, όπου οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο από τα έσοδα, το κεφάλαιο και τις λειτουργικές τους δαπάνες συνδέονται με δραστηριότητες «συμβατές με την ταξινόμηση».

Αυτή η βάση δεδομένων, η οποία θα παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες και βασικές μετρήσεις στους επενδυτές για να συγκρίνουν τις εταιρείες, είναι το πιο καινοτόμο – και, για κάποιους, το πιο σημαντικό – εγχείρημα ολόκληρης της άσκησης ταξινόμησης. Ωστόσο, οι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν παραπονεθεί ότι οι εταιρείες δεν έχουν επαρκή χρόνο, πόρους ή σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η τελευταία παρέμβαση προέρχεται από την Accountancy Europe, μια ομάδα που εκπροσωπεί σχεδόν ένα εκατομμύριο λογιστές και ελεγκτές, οι οποίοι θέλουν οι Βρυξέλλες να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των γνωστοποιήσεων.

“Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταλήξουμε σε ένα συνονθύλευμα ερμηνειών ανάλογα με το κράτος μέλος, τον κλάδο ή τον ειδικό”, αναφέρει μια επιστολή που έστειλε η Accountancy Europe σε αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι ελεγκτές και τα λόμπι παραδέχονται ότι το ευρύ πεδίο των αποκαλύψεων δημιουργεί κίνδυνο διάχυσης εμπορικών μυστικών στους αντιπάλους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2022

Οι κανόνες αναμένεται να λάβουν επίσημη υπογραφή από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε λίγες εβδομάδες. Για να κατευνάσει τις ανησυχίες του κλάδου, η Επιτροπή θα απαιτήσει μόνο περιορισμένες “ποιοτικές” γνωστοποιήσεις από το επόμενο έτος, με το πλήρες πεδίο εφαρμογής να εφαρμοστεί για τις εταιρείες το 2023 και για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες το 2024.

Η κλιμακωτή εγγραφή εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για τις προτιμήσεις του Accountancy Europe. Θεωρεί ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι ορισμοί και οι ειδικές απαιτήσεις για να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανόνων». Η BusinessEurope, μια άλλη ομάδα λόμπυ, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι τα τρέχοντα εταιρικά συστήματα πληροφορικής δεν είναι εξοπλισμένα για να παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο λεπτομέρειας.

Ωστόσο, οι πράσινες εκστρατείες και πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διστάζουν στην ιδέα ότι οι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν έτσι ώστε οι μεγάλες εταιρείες να μην χρειάζεται να επενδύσουν σε νέο λογισμικό ή να προσλάβουν περισσότερους ελεγκτές.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να προωθήσουν τους νέους κανόνες εταιρικής γνωστοποίησης για να παρέχουν διαφάνεια στους επενδυτές και στο κοινό. Αυτές οι πληροφορίες, ελπίζουν, θα βοηθήσουν στην αλλαγή και στην επιτάχυνση των χρηματοοικονομικών ροών προς βιώσιμες δραστηριότητες. Τα συνακόλουθα γραφειοκρατικά βάρη, για όλες τις αντιδράσεις από ομάδες επιχειρηματικών λόμπι, φαίνονται να είναι αναπόφευκτα.

You May Also Like

ESGreece

Η ελίν παρουσίασε τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG για το έτος 2022, ενώ γνωστοποίησε ότι κατέγραψε ρεκόρ εσόδων, με τα EBITDA να ανέρχονται σε...

ESGreece

Τις πρώτες συσκευασίες γαλακτοκομικών με Ουδέτερο Αποτύπωμα Άνθρακα λανσάρει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas με το ΝΟΥΝΟΥ.  88% ανανεώσιμες φυτικές πηγές Οι νέες οικολογικές...

ESGreece

Αξιολόγηση Α έλαβε ο OTΕ για το 2023 από την Morgan Stanley Capital International (MSCI) ESG Ratings, για τις ESG επιδόσεις του. Η διατήρηση...

ESGreece

Η 100% Ελληνική Βιομηχανία ΜΕΓΑ αποδεικνύει έμπρακτα την προτεραιότητάτης στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με την υλοποίηση ενός από...