Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Η ζήτηση για κλιματιστικά στην Ινδία εντείνει τους φόβους για το κλίμα

Θάνατοι, λιωμένη άσφαλτος, διακοπές ρεύματος είναι μερικές συνέπειες των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα που έχουν γίνει πιο έντονα σε όλη την Ινδία, ωθώντας συχνά τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μαζί με τη θερμοκρασία, αυξάνεται και η αναζήτηση λύσεων για να δροσιστεί ο κόσμος. Η εξασφάλιση πρόσβασης στην ψύξη για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που εκτίθενται στην ακραία ζέστη της Νότιας Ασίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς και για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ωστόσο, περισσότερα κλιματιστικά που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου ενέχουν τον κίνδυνο να επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, αρχές και ερευνητές συνεργάζονται με εταιρείες και καταναλωτές για να διασφαλίσουν ότι η ζήτηση για ψύξη στην Ινδία ικανοποιείται με πιο αποδοτικές ενεργειακά μεθόδους. 

 «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μεγαλύτερα, πιο έντονα κύματα καύσωνα», λέει η Prima Madan, σύμβουλος της περιβαλλοντικής εκστρατείας «Natural Resources Defense Council». Υπάρχει ανάγκη για κλιματισμό. Αλλά το σημαντικό είναι ότι η αυξημένη ζήτηση θα συμβάλει περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή, θα αυξήσει τη ρύπανση και θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία εάν καλυφθεί με αναποτελεσματικές τεχνολογίες».

Ορισμένα μέτρα μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση λύσεων ενεργειακής έντασης. Αντανακλαστικά χρώματα στις στέγες, που βοηθούν στη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, είναι ζωτικής σημασίας στις φτωχογειτονιές όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν κλιματιστικό. Κανονισμοί εξοικονόμησης ενέργειας, που έχει θεσπίσει η Ινδία, μπορούν επίσης να διασφαλίσουν την κατασκευή αποδοτικότερων ενεργειακά κτιρίων.

Η κυβέρνηση της Ινδίας — έχοντας επίγνωση τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και της δυνατότητας εξοικονόμησης κόστους από πιο αποδοτικά προϊόντα — έχει ιδρύσει μια κρατική εταιρεία για να συμβάλει στη λύση του προβλήματος. Η «Energy Efficiency Services Limited» συνεργάζεται με ιδιωτικές και τοπικές επιχειρήσεις για την αντικατάσταση αναποτελεσματικών συσκευών με καλύτερες. Η επιτυχία στον τομέα είναι κρίσιμη. 

Το 2018, το International Energy Agency προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χωρίς τις απαραίτητες δράσεις, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από τα κλιματιστικά θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2050. Κατέληξε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι, με συντονισμένη δράση μεταξύ κυβερνήσεων και κατασκευαστών, η παγκόσμια αύξηση της ενεργειακής ζήτησης θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό.

You May Also Like

ESGreece

Εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος, με θέμα “Focusing on what matters for sustainable development”, και τη συμμετοχή στελεχών ελληνικών και...

ESGreece

H εταιρεία Πράσινο Λάδι, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, ενώνει τις δυνάμεις της με την Avin & Coral – πρατήρια με το σήμα Shell...

ESGreece

Έναν χρόνο συμπλήρωσε το Pep+ (PepsiCo Positive), το οποίο αποτελεί τη βασική στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της PepsiCo Hellas για τις επόμενες δεκαετίες, στοχεύοντας σε...

ESGreece

Στενές σχέσεις συνεργασίας με τους προμηθευτές της διατηρεί η Μπάρμπα Στάθης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και...