Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Καταφθάνει η Ταξινομία της ΕΕ

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη-μέλη ένα προσχέδιο της πολυαναμενόμενης λίστας της αποκαλούμενης “Ταξινομίας“, που καθορίζει ένα σύστημα ταξινόμησης για το ποιες πηγές ενέργειας μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράσινες για επενδυτικούς σκοπούς.

Τι περιλαμβάνει

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή θέλει να ταξινομήσει τόσο την πυρηνική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο ως «πράσινες» επενδύσεις.

Εδώ είναι η βασική γραμμή της Επιτροπής: “Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως μέσα για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο της Ταξινομίας, η ταξινόμηση των συγκεκριμένων πηγών ενέργειας θα γίνω υπό σαφείς και αυστηρές συνθήκες”.

Το προσχέδιο του κειμένου αναφέρει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να θεωρούνται «βιώσιμοι» εάν η χώρα όπου θα βρίσκονται μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν προκαλούν «σημαντική βλάβη» στο περιβάλλον, και περιλαμβάνει την ασφαλή διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων, με ισχύ για όλες τις «νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η άδεια κατασκευής έως το 2045». Το φυσικό αέριο δύναται επίσης να χαρακτηριστεί πράσινο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας τους παραγωγούς φυσικού αερίου να προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις — υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια, όπως το επίπεδο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το οποίο θα πρέπει να ανέρχεται σε 270 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβάτ που παράγεται. 

Οι…αντίθετες

Αρκετές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο ταξινόμησης της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινου, ιδιαίτερα όταν η ΕΕ προσπαθεί να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω πρωτοβουλιών όπως το Fit for 55, το σχέδιό της να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 τοις εκατό έως το 2030. 

Αν και η πρόταση —της οποίας ηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen— έχει θεωρηθεί από πολλούς ως συρραφή  των προτάσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (η Γαλλία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πυρηνικά, θα επωφεληθεί από την ταξινόμηση των πυρηνικών ως πράσινα, ενώ η Γερμανία είναι υπέρ του φυσικού αερίου) η συζήτηση για την ταξινομία επέφερε ρήγματα μέσα στη γερμανική κυβέρνηση. Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε – και οι δύο μέλη του κόμματος των Πρασίνων – επέκριναν την πρόταση, κατηγορώντας την Επιτροπή για “greenwashing”..

Η αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου έχει προθεσμία έως τις 12 Ιανουαρίου για να απαντήσει, και η Επιτροπή θα εγκρίνει επίσημα την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη έως το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια θα περάσει για έγκριση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη) τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εξετάσουν την πρόταση και μπορούν να ζητήσουν παράταση δύο επιπλέον μηνών.

You May Also Like

ESGreece

Η ελίν παρουσίασε τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG για το έτος 2022, ενώ γνωστοποίησε ότι κατέγραψε ρεκόρ εσόδων, με τα EBITDA να ανέρχονται σε...

ESGreece

Τις πρώτες συσκευασίες γαλακτοκομικών με Ουδέτερο Αποτύπωμα Άνθρακα λανσάρει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas με το ΝΟΥΝΟΥ.  88% ανανεώσιμες φυτικές πηγές Οι νέες οικολογικές...

ESGreece

Αξιολόγηση Α έλαβε ο OTΕ για το 2023 από την Morgan Stanley Capital International (MSCI) ESG Ratings, για τις ESG επιδόσεις του. Η διατήρηση...

ESGreece

Η 100% Ελληνική Βιομηχανία ΜΕΓΑ αποδεικνύει έμπρακτα την προτεραιότητάτης στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με την υλοποίηση ενός από...