Η κλιματική αλλαγή είναι ο σοβαρότερος παγκόσμιος κίνδυνος για την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η πανδημία έχει αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.
Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ, δήλωσε: «Η αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός, το χρέος, οι κενάές θέσεις εργασίας, ο προστατευτισμός και οι εκπαιδευτικές ανισότητες οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε αστάθεια στην οποόα και οι χώρες θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα ώστε να αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Από την πανδημία, κοινωνικοί παράγοντες όπως οι προκλήσεις για την καθημερινότητα των ανθρώπων και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη.
Ένα διευρυνόμενο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομιών θα μπορούσε να επιδεινώσει τις παγκόσμιες εντάσεις, δήλωσαν ερευνητές.
Οι κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την ανισότητα, τις απειλές για τα μέσα διαβίωσης και την κακή ψυχική υγεία προσδιορίστηκαν ως οι πιο επικείμενες απειλές, ενώ οι επικείμενες κρίσεις χρέους αναμένεται να θέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα μεσοπρόθεσμα.
Και οι πέντε μεγαλύτερες απειλές που έχουν εντοπιστεί μακροπρόθεσμα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή: εκφράστηκαν ανησυχίες ειδικά για την απώλεια βιοποικιλότητας και την απώλεια πίστης στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικούς κραδασμούς, είπαν οι ερευνητές.