Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, που πλήττεται από τα αυξανόμενα κύματα καύσωνα στην περιοχή της Μεσογείου. Κλάδοι από τις κατασκευές μέχρι τη μεταποίηση, τη γεωργία, τις μεταφορές και την ασφάλιση, προετοιμάζονται για αλλαγές στον τρόπο, που διεξάγουν τις δραστηριότητές τους, καθώς οι ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών γίνονται πιο συνηθισμένες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους η ακραία ζέστη αποτελεί οικονομική απειλή είναι ότι δυσχεραίνει την εργασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες συμβαδίζουν με χαμηλή παραγωγικότητα, όπως εκτιμούν αναλυτές στους FT.
Ο φορέας του ΟΗΕ για την εργασία προβλέπει ότι, μέχρι το 2030, το ισοδύναμο άνω του 2% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως θα χάνεται κάθε χρόνο, είτε επειδή κάνει πολλή ζέστη για να εργαστεί κανείς, είτε επειδή οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται με πιο αργούς ρυθμούς.
Εκτός, όμως, από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στους εργαζομένους τους, οι βιομηχανίες αναγκάζονται να επανεξετάσουν ζητήματα, που αφορούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξή τους, όπως ο τόπος εγκατάστασης και ο τρόπος λειτουργίας τους.
Συμπέρασμα;
Οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να προετοιμαστούν για την ακραία ζέστη.
Αυτή η δράση μπορεί να περιλαμβάνει και μια σημαντική επανεξέταση των οικονομιών, καθώς οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό βλέπουν τις επισκέψεις να πέφτουν κατά τη διάρκεια των εποχών αιχμής ή οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν για βασικούς μήνες του έτους.
Τόσο απλά.
Ο Νεκτάριος Β. Νώτη είναι Ιδρυτής και CEO της Notice Content and Services