Έχει συχνά αναφερθεί ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε δυνητικά να μας βοηθήσει, ώστε να γίνουμε περισσότερο αποδοτικοί σε βάθος χρόνου».
Οι τρεις εφαρμογές
Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύεται επωφελής με τρεις τρόπους.
Πρώτον, θα μπορούσε να βοηθήσει τα ιδρύματα στη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά στην ακρίβεια της μέτρησης, στον καθορισμό στόχων και στις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.
Δεύτερον, θα μπορούσε να διευκολύνει τη χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων ώστε να είναι κλιματικά βιώσιμα.
Τρίτον, θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσαρμογή των κοινωνιών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιλογή που μπορεί να μας προσφέρει μια γρήγορη απάντηση στον αγώνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, όσον αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή. Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την τεχνολογική πρόοδο που μπορεί ενδεχομένως να μας σώσει από την περιβαλλοντική καταστροφή.
Για να γίνει αυτό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τις συνήθειες μας σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, την παραγωγή και τις επενδύσεις, ενώ είναι στην ευχέρεια των ηγετών του κόσμου να κάνουν μια πιο τολμηρή κίνηση και να εμπιστευτούν τα εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας.