Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Νόρα Γουρδούπη (Advent Technologies): Η βιώσιμη ανάπτυξη οφείλει να είναι κύριο ζητούμενο για επενδύσεις

H βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι το κύριο ζητούμενο για επενδύσεις, υπογραμμίζει στο esgreece.com η Νόρα Γουρδούπη Ph.D., General Manager, Advent Technologies SA, λέγοντας ότι πλέον αυτή η αναγκαιότητα γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή αλλά και κατανοητή από την ολότητα της επιχειρηματικής κοινότητας. 

“Για τον λόγο αυτό τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) έχουν και θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα με την πάροδο του χρόνου και κατά την άποψή μου θα αποτελέσουν σημαντικό πρόκριμα για την προσέλκυση επενδύσεων”.

Δεν είναι εύκολη η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Η κα. Γουρδούπη τόνισε ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν θα είναι μια εύκολη και χωρίς προκλήσεις διαδικασία σύμφωνα με την ίδια όμως είναι απαραίτητη. 

Την παρούσα στιγμή συντελείται μια βιομηχανική και θεσμική επανάσταση, η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει το ουσιαστικό πνευματικό και κοινωνικό της κεφάλαιο και να πρωτοπορήσει. H Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα του πώς μια μικρή χώρα μπορεί να είναι παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής γνώσης και καινοτομίας”. Όμως, πως θα επιτευχθεί αυτό;

“Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικονομικό και τεχνολογικό υπόβαθρο έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να καλλιεργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσελκύσει καινούργιες επενδύσεις αλλά και να δημιουργήσει διεθνείς συμμαχίες και εμπορικές/ βιομηχανικές συνέργειες. Ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι το να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις απαραίτητες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν”.

Νόρα Γουρδούπη Ph.D., General Manager, Advent Technologies SA

Η “υποχρέωση” του ιδιωτικού τομέα

Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρείς. Θα πρέπει να προσδιορίσει και να οριοθετήσει τις κοινές και συμπληρωματικές ανάγκες του ελληνικού ενεργειακού γίγνεσθαι και να αναζητήσει τους απαραίτητους  πόρους (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ) για την εξεύρεση των απαραίτητων επενδύσεων για τη χρηματοδότησή τους.

Η συμβολή των προηγμένων υλικών στην ενεργειακή μετάβαση

Η τεχνολογία της Advent μέσω των προηγμένων υλικών που χρησιμοποιεί, θα καταφέρει σύμφωνα με την ίδια να “ξεκλειδώσει” την οικονομία του υδρογόνου., ενώ η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου μπορεί και θα κάνει την διαφορά στην παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση και μεταστροφή σε “πράσινες” πηγές ενέργειας.    

Οι κυψέλες καυσίμου ουσιαστικά δημιουργούν ενέργεια από καθαρά καύσιμα, όπως για παράδειγμα το πράσινου υδρογόνο. Μετατρέπουν τη χημική ενέργεια του καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, μεγάλης και μικρής κλίμακας από ένα μικρό οικιακής χρήσης drone έως ένα μεγάλο τάνκερ”, εξηγώντας ότι, οι κυψέλες καυσίμου της Advent χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Ο ρόλος της Advent στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Το κύριο πλεονέκτημά της Advent  σύμφωνα με την κα. Γουρδούπη είναι το ότι είναι κλιματικά ουδέτερη, αφού εκπέμπει σχεδόν μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους., ενώ οι δυνητικές εφαρμογές της είναι πρακτικά αναρίθμητες. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας των μεταφορών, της ενέργειας και της προσφοράς ενέργειας και θερμότητας σε κτίρια. Η πρόθεση είναι να αποτελέσει ένα σημαντικό τμήμα της λύσης για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050”.

Στέλλα Αυγουστάκη
stella@notice.gr

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...