Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Ο οργανισμός Keep Sea Blue χρησιμοποιεί το Oracle Blockchain για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση από πλαστικά

Ο ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Keep Sea Blue που εδρεύει στην Αθήνα, επέλεξε τις λύσεις Oracle Cloud Infrastructure και Oracle Blockchain για να στηρίξει την αποστολή του να απαλλάξει τη Μεσόγειο Θάλασσα από τα πλαστικά. Η Keep Sea Blue προωθεί μια στρατηγική κυκλικής οικονομίας για τα παράκτια πλαστικά και διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα καθ’ όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της παραγωγής πλαστικού, από τη συλλογή και την ανακύκλωση, μέχρι την επαναχρησιμοποίηση.

Κάθε χρόνο, οκτώ εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών μολύνουν τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Η Μεσόγειος Θάλασσα, ένα από τα πλέον ευάλωτα περιβάλλοντα παγκοσμίως, δεν αποτελεί εξαίρεση στην κρίση των πλαστικών. Εκτιμάται ότι 229.000 τόνοι πλαστικών φτάνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, βλάπτοντας χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Η Keep Sea Blue συλλέγει περίπου 150 τόνους πλαστικού κάθε μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 5 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια. Με την άρση των περιορισμών και την αναμενόμενη σημαντική αύξηση του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, η Keep Sea Blue αναμένει μια αύξηση της τάξης του 50% των πλαστικών αποβλήτων στις ακτές της Μεσογείου για το 2022.

  • Η Keep Sea Blue συνεργάζεται με εθελοντές, άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και με τις τοπικές αρχές με σκοπό την περισυλλογή πλαστικών αποβλήτων από τις παραλίες, συμπεριλαμβανομένων υλικών όπως μπουκάλια, νάιλον και αλιευτικά δίχτυα.
  • Τα απόβλητα που συλλέγονται ταξινομούνται προσεκτικά και ακολουθεί επεξεργασία τους ώστε να μετατραπούν σε ανακτημένο παράκτιο πλαστικό λαμβάνοντας την πιστοποίηση Recovered Seaside Plastic, η οποία αφορά ανακυκλωμένα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν από κατασκευαστές και εταιρείες για την παραγωγή νέων προϊόντων ή συσκευασιών.
  • Μέσω της πλατφόρμας που υποστηρίζεται με τεχνολογία blockchain, οι πιστοποιημένοι συνεργάτες καταχωρούν πληροφορίες και ιχνηλατούν την προέλευση των πλαστικών μέχρι τη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή από την οποία έγινε η περισυλλογή τους.
  • Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υλικά συσκευασίας από το ανακυκλωμένο υλικό μπορούν να προσθέτουν στα προϊόντα τους ή στις συσκευασίες το σήμα “Recovered Seaside Plastic”, παρέχοντας στους πελάτες τους διαβεβαίωση για την κυκλική διαδρομή τους και αξιόπιστα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας.

Μεταξύ των συνεργατών της Keep Sea Blue περιλαμβάνεται η Klöckner Pentaplast, η διεθνής εταιρεία παραγωγής βιώσιμων υλικών συσκευασίας, που θα χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό από παράκτια πλαστικά που έχει συλλέξει η Keep Sea Blue για την παραγωγή συσκευασιών για νωπά τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Τουρκία.

Ο Λευτέρης Μπαστάκης, ιδρυτής του οργανισμού, δήλωσε: «Αυτό που έχουμε δημιουργήσει προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορείς πλέον να παρακολουθήσεις και να δεις τι συμβαίνει με τα απόβλητα που έχεις περισυλλέξει. Αν μια ομάδα εθελοντών ή μια τοπική κοινότητα συλλέξει 200 κιλά πλαστικό, μπορούν να ελέγξουν που καταλήγουν αυτά τα πλαστικά και πώς χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κάποιου νέου προϊόντος. Και αυτό είναι κάτι που προσφέρει εξαιρετική υποκίνηση.»

Ο Στέφανος Διονυσόπουλος, Country Leader της Oracle Ελλάς, δήλωσε: «Οι εξελιγμένες τεχνολογίες αποτελούν πανίσχυρα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Oracle ανταποκρίνεται στις προκλήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα με λύσεις που μπορούν να ενοποιηθούν εύκολα με τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες οποιουδήποτε οργανισμού. Η πλατφόρμα της Keep Sea Blue που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τρόπος χρήσης της τεχνολογίας και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συνεισφέρουμε στην επιτυχία του οργανισμού. Η εφαρμογή του μοντέλου κυκλικής οικονομίας στην πράξη θα εμπνεύσει πολλούς περισσότερους οργανισμούς ώστε να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν επιχειρηματικές επιτυχίες με βιώσιμο τρόπο.»  

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...