Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Πώς μπορεί η Αυστραλία να βοηθήσει την Ευρώπη να λύσει το ενεργειακό;

Το πράσινο υδρογόνο είναι όπως όλα δείχνουν η νέα πηγή ενέργειας στην οποία θα στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς μειώνει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το πράσινο υδρογόνο είναι το υδρογόνο που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή και θεωρείται κλειδί για την απολιγνιτοποίηση σε τομείς όπως ο χάλυβας, η ναυτιλία και η χημική βιομηχανία.

Επιτάχυνση προς το υδρογόνο

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο, ως μέρος του σχεδίου της RePowerEU για την αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων, την πρόσθεσή της να τετραπλασιάσει τον υφιστάμενο στόχο του σχεδίου «Fit for 55» και από 5 εκατομμύρια τόνους να φτάσει να εισάγει 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 10 εκατομμύρια τόνοι θα προμηθεύονται τοπικά, ενώ θα χρειαστεί να εισαχθούν άλλα 10 εκατομμύρια. Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Επιταχυντή Υδρογόνου», με σκοπό να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της υποδομής, αποθήκευσης και λιμενικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητη για την διαχείριση των νέων αναγκών.

Έντονη η κινητικότητα στην Αυστραλία

Σημειώνεται ότι πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να γίνουν hub παραγωγής και εξαγωγής πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής. Ωστόσο έντονη είναι η κινητικότητα στην Αυστραλία, όπου υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας (σε επίπεδο GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Fortescue Future Industries (FFI), που εδρεύει στο Περθ, στοχεύει να παράγει 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030 και άλλα 50 εκατομμύρια ετησίως τη δεκαετία του 2030.

Σε συνέντευξη που έδωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της FFI Julie Shuttleworth, πριν την ανακοίνωση της Επιτροπής για τους νέους στόχους του υδρογόνου, υπογράμμισε ότι η εταιρεία είναι σε θέση να εξασφαλίσει έργα σε όλο τον κόσμο. «Αυτό αφορά το ξεκίνημα, τη μάθηση, τη μείωση του κόστους και μετά την αύξηση της κλίμακας», είπε.

Οι στόχοι της FFI

Η FFI θέλει να απελευθερώσει τις δραστηριότητες άνθρακα τόσο της μητρικής της (η Fortsecue Metals κατανάλωσε 700 εκατομμύρια λίτρα diesel το 2021) όσο και να δημιουργήσει επαρκή ποσότητα πράσινου υδρογόνου για άλλους.

Η FFI δεν είναι η μόνη που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο κατασκευαστικός κολοσσός JCB με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ο παραγωγός πολυμερών Covestro από τη Γερμανία, , έχουν υπογράψει συμφωνίες για την αγορά πράσινου υδρογόνου.

“Η ζήτηση τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από πριν, επομένως είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε την παραγόμενη ποσότητα στην αγορά. Στην πραγματικότητα, θεωρούμε ότι δεν θα παραχθεί μέχρι το 2030η ποσότητα που είναι πραγματικά αναγκαία”.

Η μεγάλη πρόκληση

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις είναι η τεράστια ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία των ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Jefferies Equities Research εκτιμά ότι ο νέος στόχος της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο θα απαιτήσει άλλα 90-150 GW ηλεκτρόλυσης, επιπλέον των 30-50 GW που απαιτούνται ήδη με βάση το σχέδιο Fit for 55.

Ο Alex Hewitt, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας CWP Global, λέει ότι μόνο και μόνο για να παραχθεί το πράσινο υδρογόνο που απαιτείται για τη βιομηχανία έως το 2050, θα χρειαστεί να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται σήμερα.

Μόνο για τη ναυτιλία, ο Hewitt εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 40 κόμβοι ανανεώσιμης ενέργειας μεγέθους 26 GW που αναπτύσσει στην Αυστραλία, με το ύψος των επενδύσεων να αποτιμώνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι CWP και FFI είναι ιδρυτικά μέλη του Green Hydrogen Catapult, μιας Ένωσης ηγετών πράσινου υδρογόνου που συγκλήθηκε από μεγάλους παίκτες των των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση.

You May Also Like

ESGreece

Εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος, με θέμα “Focusing on what matters for sustainable development”, και τη συμμετοχή στελεχών ελληνικών και...

ESGreece

H εταιρεία Πράσινο Λάδι, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, ενώνει τις δυνάμεις της με την Avin & Coral – πρατήρια με το σήμα Shell...

ESGreece

Έναν χρόνο συμπλήρωσε το Pep+ (PepsiCo Positive), το οποίο αποτελεί τη βασική στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της PepsiCo Hellas για τις επόμενες δεκαετίες, στοχεύοντας σε...

ESGreece

Στενές σχέσεις συνεργασίας με τους προμηθευτές της διατηρεί η Μπάρμπα Στάθης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και...