Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Σκι και παγκόσμια υπερθέρμανση

Η πλειοψηφία των λάτρεων του σκι που πηγαίνει στα χιονοδρομικά κέντρα οδηγώντας. Όμως οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν έναν μεγάλο αριθμό πτήσεων σε μέρη όπως το Άσπεν, Κολοράντο, Ούτα και Ντένβερ στην Αμερική και πολλοί καταφθάνουν με ιδιωτικές πτήσεις στο Κολοράντο και Μοντάνα. Ωστόσο, τα ιδιωτικά αεροπλάνα εκπέμπουν μια σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα την ώρα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο και οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το πιο καταστρεπτικό μέσο μεταφοράς για το κλίμα.

Η βιομηχανία του σκι γνωρίζει πως η κλιματική αλλαγή έχει βλάψει τις δραστηριότητες της εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Η αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Χιονοδρομικών Περιοχών (NSAA) ίδρυσε το πρόγραμμα Βιώσιμες Πλαγιές το 2000. Το 2006 η ΝSAA αναβάθμισε τον περιβαλλοντικό της χάρτη ώστε να συμπεριλάβει μια πολιτική για την κλιματική αλλαγή η οποία υιοθετήθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τη βιομηχανία του σκι.

Τον Ιούνιο, η Vail Resorts και τρεις άλλες μεγάλες εταιρείες σκι υποσχέθηκαν να είναι πιο βιώσιμες σε 71 θέρετρα στη Βόρεια Αμερική. Η δέσμευση περιλαμβάνει τη μείωση της ενέργειας, την υπεράσπιση του κλίματος, τη μείωση των απορριμμάτων και την προτεραιότητα σε συνεργασίες για ανταγωνισμό σε θέματα αειφορίας.

Όμως η βιομηχανία του σκι προετοιμάζεται για μια ακόμα δυνατή χειμερινή σεζόν. Οι πωλήσεις εξοπλισμού του σκι αυξάνονται ήδη κατά τριψήφιο αριθμό σε εμπόρους λιανικής όπως η REI. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι προσδοκίες ανάπτυξης του κλάδου έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους για τη μείωση εκπομπών του άνθρακα.

Μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές ανησυχίες

Ο καθηγητής  Danile Scott του Πανεπιστημίου του Waterloo στο Οντάριο έχει δημοσιεύσει έρευνα από το 2003 για τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης που έχει ο τουρισμός και η βιομηχανία του σκι. Η έρευνα του έδειξε ότι οι κίνδυνοι στη βιομηχανία του σκι περιλαμβάνει λίγο φυσικό χιόνι, περισσότερο εξοπλισμό για την παραγωγή τεχνητού χιονιού και μεγαλύτερο κόστος, όπως επίσης και μικρότερη χειμερινή περιόδο για σκι.

Οι συζητήσεις για την σταθερότητα στη βιομηχανία του σκι εστιάζουν στην μείωση αποβλήτων, στη μείωση ενέργειας και στην μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστά ως εκπομπές Scope 1 και Scope 2.

Η μεταφορά των επισκεπτών είναι μια δραστηριότητα που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα από περιουσιακά στοιχεία που δεν ανήκουν ή δεν το ελέγχονται από τα θέρετρα, γνωστές ως εκπομπές Scope 3.

Μέρη όπως το Whistler Blackcomb στη Βρετανική Κολομβία έχουν εφαρμόσει προοδευτικά σχέδια για μείωση των εκπομπών, «αλλά επικεντρώθηκαν όταν θα φτάσεις εκεί», δήλωσε ο καθηγητήςScott. «Το πρόβλημα που έχω με πολλά τμήματα της τουριστικής βιομηχανίας είναι ότι δεν κατέχουν τις εκπομπές του Scope 3».

“Το να ταξιδεύεις με αεροπλάνο είναι η πιο σημαντική αύξηση θερμότητας στον τουριστικό κλάδο,” έγραψε στο Journal of Sustainable Tourism, το οποίο εκδόθηκε στις 12 Αυγούστου.

Το ξέσπασμα της πανδημίας

Η πανδημία έπληξε πολύ σημαντικά την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού. Αλλά στην βόρεια Αμερική τα θέρετρα του σκι συνεχίζουν να προσελκύουν επισκέπτες  περιλαμβάνοντας 10.5 εκατομμύρια την περσινή σεζόν. Πολλοί από αυτούς είναι νέοι σκιερ και σνοουμπόρντερς ή εκείνοι που ξαναγύρισαν στις πλαγιές μετά από καιρό. Οι επισκέπτες θεώρησαν ενθαρρυντικό να επισκεφθούν ένα θέρετρο του σκι σαν ένας ασφαλής τρόπος εκγύμνασης σε εξωτερικό χώρο αφού ένα στα πέντε γυμναστήρια έκλεισαν.

Yπάρχουν πρόσθετα σημάδια ότι ο ενθουσιασμός για το σκι θα παραμείνει. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ των καταλυμάτων που ανήκουν στην Alterra Mountain Co. σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Η Vail Resorts είπε ότι οι πωλήσεις του Epic Pass της αυξήθηκαν κατά 67% έως τις 17 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με το Travel Weekly.

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...