Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Σύντομα η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται πλέον το ρωσικό φυσικό αέριο

 
Την ανάγκη της γρήγορης κλιματικής προσαρμογής και μεγαλύτερης εγρήγορσης σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, με φόντο και την Ουκρανική κρίση, τόνισαν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson και η Exec. Secretary, Secretariat, UN Framework Convention on Climate Change στα Ηνωμένα Έθνη PatriciaEspinosa τόνισαν, στο στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τώρα είναι η στιγμή
Η κα. Simson επεσήμανε στη συνομιλία της με τον Nik Gowing, Ιδρυτή της οργάνωσης Thinking the Unthinkable, πως τώρα είναι η στιγμή οι χώρες της γηραιάς ηπείρου, να ξεκινήσουν τις προσπάθειες, έτσι ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καθαρότερη ενέργεια, μέσω συγκεκριμένων συνεργειών και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει υπάρξουν γρήγορες δράσεις γιατί το έτος ορόσημο για τις εκπομπές άνθρακα, το 2030 είναι πλέον πολύ κοντά.

“Η Ουκρανική κρίση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην ακόμα περισσότερη προώθηση ενεργειών για διαφορετικές μορφές της. Τώρα είναι η στιγμή να αντικαταστήσουμε το αέριο με εναλλακτικές μορφές καυσίμων και είναι αυτή η κατεύθυνση που έχουμε, ήδη, πάρει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή” πρόσθεσε  η κ. Simson.
Σε αυτό το πλαίσιο, δε, η ίδια τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μέσα στο 2022 τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία, ήδη, στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Άμεση ενίσχυση παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας
Σημαντικό, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας είναι να ενισχυθούν άμεσα οι δράσεις πρωτοπόρων στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και για αυτό, ήδη, υπάρχει απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι αν γίνει σύντομα αυτό, στην πορεία οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

“Οφείλουμε να βρουμε λύσεις”
Από την δική της πλευρά η Patricia Espinosa, Exec. Secretary, Secretariat, UN Framework Convention on Climate Change στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει και καθυστερεί την παγκόσμια δράση που έχουν ξεκινήσει οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, στην περίοδο που είμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας Covid.

“Από την Covid περάσαμε χωρίς ανάσα στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια σε μια περίοδο που πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μια στιγμή που οφείλουμε να βρούμε λύσεις τώρα επισήμανε η κα. Espinosa, προσθέτοντας ότι αν ο πλανήτης συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, η θερμοκρασία θα ανέβει τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη ίδια, η συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, παρότι άνοιξε το δρόμο των σημαντικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, δεν εφαρμόστηκε ισότιμα από όλες τις χώρες και εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο (Cop 27) υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τα κράτη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να γίνουν δραστικές κλιματικές δράσεις, ειδικά από τις χώρες του G20.

Παρότι, δε, όπως τόνισε σε σχέση με την προηγούμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (Cop 26) στη Γλασκώβη έχει γίνει αρκετή πρόοδος, οι προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση και η πανδημία είναι παρούσες, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με σταθερές και εποικοδομητικές συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη.

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...