Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Β. Λαζαράκου για εισηγμένες: “επενδύστε σε κριτήρια ESG”

“Επενδύστε σε κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), για να καταστείτε ελκυστικοί”, προέτρεψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου τις εισηγμένες εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στην Ευρώπη και στον κόσμο.

“Έχουν γίνει βήματα προόδου”

Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα “Συζήτηση επί θεμάτων εισηγμένων εταιρειών και θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς”, η κα. Λαζαράκου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και κάλεσε τις εισηγμένες εταιρείες να ρίξουν το βάρος κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος.

Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου

“Το πρώτο βήμα στη νέα εποχή ήταν από πλευράς Ελλάδας ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση, που υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Ιούλιο του 2020 και εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο φέτος”, επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρισκόταν “δίπλα” στις εισηγμένες εταιρείες, αφού όπως επανέλαβε η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς “αποτελούσε και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα”. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα μπορεί και έχει κάποιους κανόνες. Επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η ψηφιακή της μετάβαση, “μεταρρύθμιση που θα συνδέεται πολύ με την εποπτεία μας”, η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων που θα ακολουθήσουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι “να ενημερώσουμε, τις εισηγμένες εταιρείες, να παρέχουμε όλες τις διευκρινίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και αυτές να μπορέσουν να συμμορφωθούν στις πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που επιτάσσει το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς”, όπως επισήμανε.

Μεγάλη προσπάθεια για την άντληση κεφαλαίων

Η ίδια επανέλαβε ότι η διεύθυνση εισηγμένων εταιρειών έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την άντληση κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά και τόνισε: “Φέτος έχουν εγκρίνει ήδη 18 ενημερωτικά δελτία και έχουν αντληθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά μέσω χρηματιστηρίου, που είναι εξαιρετικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά κορονοϊού και φέτος προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε”.

Το σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να κερδηθεί η πρόκληση για την επαναφορά της εθνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “μετά την δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση και τη τελευταία μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊου, η κεφαλαιαγορά στη χώρα μας μπορεί και, πρέπει να εισφέρει καταλυτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις”.

Από τι επιχειρήσεις έχει ανάγκη η χώρα

Η χώρα έχει ανάγκη από “επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις απαιτήσεις ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που θα είναι σε θέση και θα έχουν τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τις γνωστοποιήσεις και το λοιπό νομοθετικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών”, τόνισε ο κ. Σαββάκης.

You May Also Like

ESGreece

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας υπέγραψαν μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους €108 εκατ. , η οποία βασίζεται...

ESGreece

Αναβάθμιση της αξιολόγησης MSCI ESG Ratings σε “Α” από “«”ΒΒΒ”»” έλαβε ο ΟΤΕ, βάσει των επιδόσεων του σε θέματα ESG. Η MSCI ESG Research...

ESGreece

Η Ήπειρος έλαβε πρόσφατα την ανώτατη πιστοποίηση βιωσιμότητας “Zero Waste to Landfill Platinum” από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων & Πιστοποιήσεων Eurocert για τα τρία...

ESGreece

Στα 4.681,4 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2022. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε...