Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Βιώσιμος τουρισμός και ΑΠΕ στο επίκεντρο του Blue Economy Forum

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Blue Economy Forum, με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης. 

H βιωσιμότητα πρωταγωνιστεί στην στρατηγική του Υπ. Ναυτιλίας

Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας της Δεκαετίας των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκε στον βιώσιμο τουρισμό. Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέλυσε τη βιώσιμη διάσταση του τουρισμού σε συζήτηση με τον CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο της IUCN το φθινόπωρο του 2021, για τις τέσσερις βασικές προκλήσεις για την προστασία του πολύ μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντός μας: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση ειδικά από πλαστικά και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. 

“Η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας”, ανέφερε ο Υπουργός, ενώ επισήμανε πως, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στη διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός κέντρου έρευνας και παρακολούθησης του θαλάσσιου τουρισμού στην Μεσόγειο. O κ. Αγγελόπουλος έδωσε την επιχειρηματική διάσταση στη συζήτηση, αναφέροντας τις προκλήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε στην ίδια συζήτηση ο ΓΓ του UNWTO, Zurab Pololikashvili, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Παρακολούθησης, του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Τόνισε επίσης, πως είναι απαραίτητο να ενταχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη συζήτηση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Τη σκυτάλη για τον τουρισμό πήραν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι της Χάλκης και Αστυπάλαιας.

Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και ο CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, σε μια συζήτηση για τον βιώσιμο τουρισμό.

Τα ελληνικά νησιά πρότυπα πράσινης μετάβασης

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη θάλασσα μίλησε η ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ανέφερε πως, “χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε φιλόδοξα και τεράστιας τεχνικής πολυπλοκότητας έργα διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε την πρόσβασή μας σε πόρους και τελικά, να έρθουμε πιο κοντά στους γείτονές μας, όπως φαίνεται από τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, EuroAsia και EuroAfrica. Τα νησιά μας μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα της πράσινης μετάβασης και το project των GRECO Islands είναι ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης”, ενώ η ελληνικής καταγωγής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης, Καθλίν Θεοχαρίδης, τόνισε πως, η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη Πολιτεία που ξεκίνησε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που τους βοήθησε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα και στις υπεράκτιες πηγές ενέργειας, αλλά και με την ανάγκη για προστασία συγκεκριμένων ειδών, όπως επίσης, και θαλάσσιες μετακινήσεις. Ο κ. Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημείωσε πως, τα θαλάσσια αιολικά είναι πολύ σημαντικά για την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας, ειδικά σε περιόδους ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης όπως σήμερα, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η Υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Χριστίνα Δεληγιάννη και ο Διευθυντής του Γραφείου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του FAO, Στέφανος Φωτίου, στην ενότητα για τα SDGs και τη διάσταση του φύλου.

Η διάσταση της ισότητας των φύλων

Τη διάσταση της ισότητας των φύλων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην συμπεριληπτική Γαλάζια Οικονομία έθιξε ο Διευθυντής του Γραφείου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του FAO, Στέφανος Φωτίου. Ο κ. Φωτίου, σε συζήτησή του με την Υπεύθυνη δημοσίας πολιτικής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Χριστίνα Δεληγιάννη, ανέφερε ότι, η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται στη συμπεριληπτική Γαλάζια Οικονομία λόγω της πολλαπλότητας των θέσεων εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας που προέρχονται από τη θάλασσα και τις νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα.  

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το BnB Daily και το ESGreece.

You May Also Like

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...

ESGreece

Με το ανώτατο πρότυπο βιωσιμότητας “Zero Waste to Landfill Platinum” πιστοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά η Ήπειρος και για τα τρία εργοστάσιά της.  Αναλυτικά,...

ESGreece

Ο Όμιλος Ηρακλής, μέλος της Holcim, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικούπλάνου ανάπτυξής του, ανακοινώνει τη συμφωνία για την εξαγορά του συνόλουτων μετοχών της εταιρείας W.A.T.T. Recycling. Η επιχειρηματική αυτή...

ESGreece

Η ΟΛΘ Α.Ε., με αφορμή την ένταξή της στον Χρηματιστηριακό Δείκτη Αειφορίας του ATHEX, ενισχύει τη δέσμευσή της στους στόχους που έχει θέσει για...