Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreece

Ολιάνα Σπυριδοπούλου (Starbags): “Τεράστια η συμβολή του second hand shopping στη βιωισμότητα του περιβάλλοντος”

Για τη συμβολή του second hand shopping  στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  έναντι των fast fashion meπορυμάτων μίλησε στο esgreece.com η Founder – CΕΟ της εταιρείας starbags.gr Ολιάνα Σπυριδοπούλου, λέγοντας ότι ειδικά τα πολυτελή είδη που είναι φτιαγμένα από ακριβές και καλής ποιότητας πρώτες ύλες μπορούν και να μεταπωλούνται πολλές φορές και να ανακυκλώνονται. 

“Η συμβολή του second hand shopping είναι τεράστια! Τα νούμερα των πωλήσεων fast fashion εμπορευμάτων σοκάρουν, το fast fashion έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπροστά στις χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα καταστήματα αυτά οι καταναλωτές “ξεχνούν” την οικολογική τους συνείδηση, αγοράζουν πολλά περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται, πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα να πετιούνται μεγάλοι όγκοι ένδυσης και να καταστρέφουν το περιβάλλον με υλικά που δεν διασπώνται”.

Η Starbags αποτελεί την πρώτη και πιο επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα με ενοικίαση και πώληση προϊόντων πολυτελείας second-hand και preowned.  Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; 

“H σύλληψη της ιδέας έγινε το 2002 στο Λονδίνο όπου τότε κατοικούσα. Oι καιροί ήταν πολύ διαφορετικοί από τους σημερινούς σε πολλά επίπεδα. Τότε λοιπόν είχα μία έντονη κοινωνική ζωή και αντιμετώπιζα πολύ συχνά το πρόβλημα ποια “In” τσάντα να κρατήσω στις διάφορες  εκδηλώσεις. Ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένη ότι είχα αρκετές ή τις κατάλληλες. Εκείνα τα χρόνια η πίεση του να είναι μία γυναίκα καλοντυμένη – θα συμπλήρωνα ακριβοντυμένη – ήταν έντονη. Ως fashionista με περιορισμένο budget σκεφτόμουν κι εγώ τρόπους να έχω access σε ακριβές και πολυπόθητες τσάντες χωρίς να ξοδεύω μία περιουσία και έψαξα να βρω αν υπήρχε η υπηρεσία της ενοικίασης. Μάταια γιατί το μόνο που βρήκα ήταν κάποια παλαιϊκά dress agencies που διέθεταν ντεμοντέ ρούχα και τσάντες.  Χρειάστηκε να περάσει καιρός, ένας επαναπατρισμός και αλλαγής επαγγελματικής δραστηριότητας για να εξετάσω το ενδεχόμενο αν η τότε ιδέα μου για πρόσβαση στα ακριβά αξεσουάρ χωρίς μεγάλο κόστος θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως business. H Starbags ως ηλεκτρονική υπηρεσία ενοικίασης πολυτελών τσαντών και αγοράς αυθεντικών second hand προϊόντων πήρε σάρκα και οστά το 2005 στην Αθήνα”.

Στο εξωτερικό η αγορά των ειδών ένδυσης second-hand και preowned συνεχώς έχει αυξητική τάση, ιδίως το 2021, με τους millennials να αγοράζουν εξ ολοκλήρου προϊόντα ένδυσης και υπόδησης second-hand και preowned ως πιο βιώσιμη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση της υπερκατανάλωσης.  Θεωρείτε ότι οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται πια σε πιο βιώσιμες λύσεις σε ό,τι αφορά τη μόδα? 

“Πράγματι, οι νέοι στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει «καλές» συνήθειες και έχουν επηρεάσει θετικά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το resale market είναι σε άνοδο με τις τελευταίες εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση που θα φτάνει τα 80 billion ευρώ μέχρι το 2025..! Αγοράζουν ως επί το πλείστον ρούχα και παπούτσια από second hand μαγαζιά και κυρίως online, κάνουν μεγάλη έρευνα αγοράς πριν αγοράσουν το οτιδήποτε, προτιμούν εταιρίες που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας και το σπουδαιότερο μοιράζονται τα “finds” τους στα social media παροτρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ενώ ακόμα στη χώρα μας έχουμε δρόμο να διανύσουμε και δεν βρισκόμαστε σε αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης ως προς τις πιο βιώσιμες λύσεις σε ό,τι αφορά τη μόδα, οι νέοι δεν αποτελούν εξαίρεση και συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο με τους νέους του εξωτερικού. Στην Starbags έχουμε δει μεγάλη αύξηση της νεότερης ηλικιακά πελατείας μας σε σχέση με παλαιότερα που ήταν ηλικιακά μεγαλύτερης ηλικίας οι πελάτισσες μας”

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας σας;

“Επόμενος στόχος για την Starbags είναι να αποκτήσει μία ακόμα υπόσταση, ενός φυσικού ειδικά διαμορφωμένου χώρου που να συνδέει την πολύχρονη online παρουσία μας με χαρακτηριστικά boutique. Eπίσης, να εντάξει στο εργατικό δυναμικό της περισσότερα νέα άτομα με καινούργιες ιδέες και κατάρτιση σε νέες μεθόδους πώλησης εξελίσσοντας τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει  συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα”. 

Η STARBAGS.GR

Η starbags.gr είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία ενοικίασης πολυτελών τσαντών και αγοράς αυθεντικών second hand προϊόντων που ιδρύθηκε το 2005 από την Ολιάνα Σπυριδοπούλου. Σε αυτό το online περιβάλλον οι fashionistas μπορούν να ενοικιάσουν πολυπόθητες πολυτελείς τσάντες, να αγοράσουν σε εξαιρετική κατάσταση second hand επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ – όλα αυθεντικά – και να πουλήσουν τα δικά τους designer προϊόντα μόδας. 

Καταλαμβάνει μία πολύ ισχυρή θέση στον χώρο της μόδας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει έντονη δραστηριότητα στα social media και λαμβάνει μέρος σε πληθώρα συνεδρίων και fashion events. 

Τέλος είναι γνωστή για την ενεργή δράση της εναντίον των fake προϊόντων και λαμβάνει πάντα θέση τόσο διαδικτυακά, όσο και τηλεοπτικά υπέρ της αγοράς γνήσιων προϊόντων. 

Στέλλα Αυγουστάκη
stella@notice.gr 

You May Also Like

ESGreece

Με γνώμονα τον περιορισμό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το ΑΒ Climate Hub, έναν ιστότοπο...

ESGreece

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε 10 από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που...

ESGreece

Την επένδυση σε έναν καινούργιο φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη στέγη του 2ου εργοστασίου της, ανακοίνωσε η βιομηχανία γάλακτος Όμηρος. Ο...

ESGreece

Δάνειο ύψους €60 εκατ. έλαβε η ProCredit Bank Bulgaria από την EBRD με στόχο να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο πράσινων επενδύσεων, τόσο στην Βουλγαρία, όσο...